Foto: Helga Boudestein

De kinderboerderij

Column door Ria de Groot

De sluiting van de kinderboerderij in onze Gemeente dreigt.
Iedereen weet wel waar ik het over heb. Als kind heb ik er in mijn vorige woonplaats menig uurtje doorgebracht. Als moeder zette ik die traditie voort. Tegenwoordig bezoek ik, met mijn kleinkinderen, regelmatig de kinderboerderij in de Snijdelwijk aan de Contactweide. Een mooie accommodatie.

Het fraaie gebouw is nog niet zo heel lang geleden herbouwd, na een brandstichting. Het biedt mogelijkheden voor educatie of kleine evenementen. Op de weiden loopt een gevarieerd aanbod aan dieren; huisezel Sjakie laat zijn 'gebalk' in de wijde omgeving horen. Alles daar wordt gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Maar het voortbestaan is in het geding. Niet alleen doordat er steeds minder subsidie beschikbaar wordt gesteld door de Gemeente, maar ook omdat het zo moeilijk blijkt om vrijwilligers aan te trekken.


Het is daardoor heel moeilijk om het hoofd boven water te houden. Onvoldoende financiële middelen en ook onvoldoende man- of vrouwkracht.
Dit geldt overigens ook voor alle kinderboerderijen in de gemeente Alphen. Is het einde van het begrip 'kinderboerderij' dan in zicht? Dat mag toch niet gebeuren, vind ik. Het omgaan met dieren, het leren over dieren, ze fysiek kunnen aanraken, het is zo belangrijk, juist voor de jonge generatie! Kinderen en dieren, je gunt die combinatie aan iedereen.

Voor de Contactweide-boerderij heb ik een idee, waarmee het gevaar van het verdwijnen van die kinderboerderij af te wenden zou zijn. Waarom niet de leerlingen van Brede School, die naast de boerderij is gelegen, erbij betrekken?
Waarom niet de kennis van en over dieren koppelen met de verzorging ervan. Het educatieve met het maatschappelijke verenigen. Het nuttige met het aangename. Dat is leerzaam en verrijkend. Zo is er ook verantwoordelijkheid bij te brengen, bewustwording. En op die manier verminder je ook de druk op de vrijwilligers.
Bepaalde taken kunnen, onder toezicht vanzelfsprekend, door leerlingen worden uitgevoerd. Een klein beetje 'leren in de praktijk', wat kan daar mis mee zijn? 'Samenwerken', 'samenhang'.
Het zijn ook begrippen die regelmatig terug te vinden zijn het coalitieprogramma van het nieuwe college.
Misschien ga ik maar eens van gedachten wisselen met het schoolbestuur van de Brede School én met de Gemeente.
Voordat het te laat is en de kinderboerderij verdwijnt. Want dát mag beslist niet gebeuren. Ik hoor graag úw mening.

Op onze site kunt u reageren. www.dorpsraadboskoop.nl

Meer berichten