Trotse eigenaren Eric van Rijswijk en Marcel van Rijn voor hun nieuwe pand. Zij zien zichzelf niet als slachtoffers, maar als gedupeerden. Positief kijken ze naar de toekomst en ze zijn blij dat zij binnenkort hun klanten weer op hun oude stek kunnen ontvangen.  FOTO: Jeoffrey Bloemen
Trotse eigenaren Eric van Rijswijk en Marcel van Rijn voor hun nieuwe pand. Zij zien zichzelf niet als slachtoffers, maar als gedupeerden. Positief kijken ze naar de toekomst en ze zijn blij dat zij binnenkort hun klanten weer op hun oude stek kunnen ontvangen. FOTO: Jeoffrey Bloemen (Foto: Corien Kraaijeveld)

Nieuwe start voor Van Zwieten

In 1926 begon Barend van Zwieten een winkel in de Hooftstraat. Zijn teken- en kunstschildermaterialen alsmede lijstenmakerij was alom bekend. Naarmate de jaren verstreken, werd de winkel een icoon in Alphen a/d Rijn en omstreken. Hier kwam twee jaar geleden helaas een ongewilde extra bekendheid bij door het brugongeluk.De winkel op de Europamarkt is vanaf nu officieel gesloten. Begin mei zullen, als vanouds, de deuren in de Hooftstraat weer open gaan.

Marcel van Rijn vertelt: "Het blijft nog steeds bizar als ik er aan terug denk. De winkel is altijd dicht op maandag. Door een reparatie aan het telefoonnet waren mijn compagnon Eric en ik die dag nu wel aanwezig. We hadden zo af en toe gekeken naar het spektakel bij de brug. Maar geen moment hadden wij kunnen bedenken dat dit wel eens heel fout af zou kunnen lopen.

We hebben die dag een hele grote beschermengel op onze schouder gehad. En met ons vele anderen. Want het blijft een unicum dat er geen menselijke slachtoffers zijn gevallen. Zeker gezien het gigantische geweld waarmee het gepaard ging. De dagen na het ongeluk gaven de massale hartverwarmende reacties van mensen ons een boost om door te gaan. Zo moesten we Park Expressie helpen aan nieuwe lespakketten voor hun cursisten. Want deze waren natuurlijk verwoest. Toen Parkvilla een lokaal aanbood, grepen wij die kans met beide handen aan. We waren weer bereikbaar en er was weer een aanspreekpunt voor bijvoorbeeld cursisten. Een paar weken later kwam het pand aan de Euromarkt. Dit was geen detailhandel bestemming, maar de gemeente gaf een tijdelijke ontheffing. En zo zijn we opnieuw begonnen".

De compagnons waren vroeger medewerkers in de winkel en hebben het in 1991 samen overgenomen van de toenmalige eigenaar Jan van Zwieten. Marcel vervolgt: "Na het ongeluk was er wantrouwen en terughoudendheid van onze kant of het goed zou komen met de verzekering. Maar ons werd verzekerd dat we ons geen zorgen hoefden te maken. En dus gingen we verder. Het enige wat ons nog wel frustreert is dat we buiten onze schuld alles zijn kwijtgeraakt en de veroorzaker nooit iets heeft laten horen. Op zijn minst verwacht je toch wel een telefoontje. Maar tot op heden helemaal niets!
Toch laten we ons niet ontmoedigen. We hebben veel hulp voor de verhuizing. Zelfs een aantal klanten komen helpen. En als straks de verhuizing achter de rug is, kunnen we er een streep onder zetten. Dan gaan we verder waar we waren gebleven." Bij de oplevering van het pand, schijnt de zon. Een belofte voor een zonnige toekomst!

Meer berichten