Michel van der Werf is clematiskweker en ambassadeur voor de boomkwekerijsector. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van de boomteelt en brengt dat graag op jongeren over. Foto's: Morvenna Goudkade
Michel van der Werf is clematiskweker en ambassadeur voor de boomkwekerijsector. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van de boomteelt en brengt dat graag op jongeren over. Foto's: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben positief over boomkwekerij'

Michel groeit op met de kwekerij van zijn opa en vader Willem, maar zelf wil hij iets anders en kiest voor de horeca. Hij ziet het wel steeds drukker worden in het familiebedrijf aan het Reijerskoop. "Mijn opa is daar begonnen, hij is eerst boer geweest op dat land en is later kweker geworden, meteen al met clematissen. Daarna is mijn vader ook in de zaak gekomen."

Op zijn twintigste voelt Michel toch de uitdaging. "Ik zag hoe mijn vader ermee bezig was, het hartstikke druk had en ik dacht: dit is wel heel gaaf. Maar ik wist eigenlijk niks van de boomkwekerij. Ik heb met mijn vader afgesproken dat ik een maand bij hem zou komen werken om het uit te proberen. Dat beviel zo goed, dat ik zei: ik wil blijven."

Michel gaat vijf jaar lang leren en werken. "Ik heb een aantal masterclasses gevolgd over de boomkwekerij en heb alles wat ik aan theorie leerde meteen in de praktijk gebracht."
"Op de kwekerij werd ik bijgeschoold door mijn vader, mijn oom en mijn opa. Het is allemaal heel goed gegaan en na vijf jaar hebben we de volgende stap gemaakt en zit ik officieel in de zaak." Hij is trots op het bedrijf. "We vermeerderen clematissen, in opdracht. We maken zo'n miljoen stekjes per jaar. We hebben 3000 vierkante meter aan kassen en ook nog 3000 vierkante meter aan containervelden."

Privé loopt het ook lekker, vertelt Michel. "Ik ben helemaal gelukkig met Lize. Het is heel belangrijk dat je een goede partner hebt die begrijpt waar je mee bezig bent. Ik heb het superdruk met de kwekerij en heb geen normale werktijden. Ik werk zes dagen per week en elke avond. Zij begrijpt dat."

Ondanks de drukte kijkt hij verder dan het eigen bedrijf, Michel wil zich inzetten voor de toekomst van de boomkwekerijsector. "Een paar jaar geleden is de boomteelt opleiding opgezet, een samenwerking van de Greenport Boskoop, het bedrijfsleven en het Wellantcollege. Dat vind ik heel belangrijk.

We zitten regelmatig met een clubje ondernemers bij elkaar, om te bespreken hoe we de boomteelt kunnen promoten en jongeren kunnen enthousiasmeren om de kwekerij in te gaan."

Er is veel onbekendheid over de sector, weet hij. "Jongeren denken soms dat het alleen maar vuilrapen is, maar het is veel meer. Naast de teelt zelf, gaat het om techniek, logistiek, transport, handel, noem maar op."

Zelf heeft hij er het volste vertrouwen in. "Ik ben positief over de boomkwekerij. Ik denk dat je een goede boterham kan verdienen. We mogen heel trots zijn op Boskoop. Het is een groot logistiek centrum met een heel groot assortiment van mooie kwaliteit."

Over het vuilrapen wil hij ook nog iets kwijt. "Het geheim is schoffelen. Schoffel je tuin elke week even om en je hebt geen last van onkruid."

Michel heeft een paar clematisplanten meegebracht. "Dit is Clematis Miss Bateman, een succesnummer van ons bedrijf. Een echt zuivere soort. Mijn opa kweekte hem al, dit zijn allemaal nakomelingen van de clematissen van toen. Inmiddels zijn ze al zo'n vijftig keer vermeerderd."

Meer berichten