Fotografe en kunsthistorica Peet Hiddink exposeert momenteel in het Boomkwekerijmuseum met bijzondere natuurfoto's. Haar expositie Nature's Art is te zien tot en met 26 april.
Fotografe en kunsthistorica Peet Hiddink exposeert momenteel in het Boomkwekerijmuseum met bijzondere natuurfoto's. Haar expositie Nature's Art is te zien tot en met 26 april. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Een foto wordt beter met gevoel'

Ze is een kleurrijke persoonlijkheid en houdt van reizen, kunst en fotografie. Peet Hiddink (57) combineert dat alles in haar werk. De fotografe en kunsthistorica woont met haar man sinds een jaar in Boskoop, in het net zo opvallende Huize Winnetou aan het Laag-Boskoop. Momenteel exposeert ze in het Boomkwekerijmuseum met een serie bijzondere natuurfoto's die ze overal ter wereld heeft gemaakt. De foto's roepen verbazing en bewondering op: Is het natuur of is het kunst? Peet Hiddink op haar best. Wij gingen met haar in gesprek.

"We wilden graag landelijk wonen, waren best al vaak verhuisd," vertelt Peet. "Boskoop vonden we leuk." Peet leerde het kwekersdorp kennen tijdens een boottocht en kwam toen ook bij het Boomkwekerijmuseum terecht. Het bezoek destijds leidde tot een expositie met 'boomimpressies'. Inmiddels heeft ze een grote fototentoonstelling genaamd Nature's Art.

Peet werd geboren in Nijmegen in een familie die houdt van kunst en cultuur. Als kind droomt ze al van reizen, van verre landen zien. Ze is drie jaar als ze voor het eerst een camera ter hand neemt, het Kodak toestel van haar vader. Als ze zes is krijgt ze haar eigen kleine cameraatje. "Mijn leermeesteres was destijds tante Ank. Zij reisde en fotografeerde, dat vond ik natuurlijk geweldig."

Peet gaat kunstgeschiedenis studeren in Utrecht en probeert zoveel mogelijk te reizen. Ze werkt ook een tijdje als stewardess. Ondertussen volgt ze fotografiecursussen aan de Fotoacademie in Amsterdam. Na haar studie ontwikkelt ze lesprogramma's over kunstgeschiedenis en geeft zelf ook lessen en cursussen, o.a. bij Volksuniversiteiten.

Een andere activiteit van Peet is het geven van rondleidingen in beroemde historische hotels, zoals Hotel des Indes in Den Haag en het Amstel Hotel in Amsterdam. Tijdens een rondleiding in hotel The Grand ontmoet ze haar latere echtgenoot Jos. "Hij was daar als gast en ik gaf een tour. Twee jaar later zijn we getrouwd, in de prachtige trouwzaal van The Grand."

Haar man inspireert Peet met foto's van bloemen. "Jos had veel foto's van zijn tuin. Dat inspireerde mij om ook met bloemen en planten aan de slag te gaan." Haar passie voor natuurfotografie is hiermee geboren. Het wordt steeds groter: van bloemen en planten naar bomen en landschappen.

Een omslagpunt komt als Peet eens goed naar haar foto's kijkt en zelf verrast raakt. "Hé dacht ik, het lijkt wel een schilderij, een boom als beeldhouwwerk, een ijsmassa als ijskasteel. Ik zag er opeens bijzondere kunstvormen in. Vanaf dat moment ben ik gaan focussen op de kunstzinnige aspecten van de natuur. Mijn achtergrond in kunstgeschiedenis heeft dat ook aangewakkerd, letten op kleur, vorm en compositie."
Peet fotografeert op allerlei plekken en Jos houdt ook van reizen. Van IJsland tot Japan, overal fotografeert ze natuur als kunstvorm. "Kijken doe je niet alleen met je ogen, maar met je hart en ziel, Ik wil het voelen en laten voelen. Een foto wordt beter met gevoel."

Ze heeft een foto meegebracht, die uitvergroot op haar expositie hangt. "Het is een kloof van een rivier in noordelijk IJsland. Ik keek in die kloof, het water leek op indianenveertjes, in contrast met het zwarte lavazand en het patroon van de stroming en de weerspiegeling. Ik heb een foto gemaakt en het beeld daarna omgedraaid, zodat het er nog mystieker uitziet."

Het is een van de voorbeelden van kunstzinnige landschappen bij Nature's Art, waar de hele wereld voorbij lijkt te trekken. Is ze overal al geweest, wat staat er nog op haar verlanglijstje? "Ik wil heel graag naar Jordanië en naar Lapland. Maar eigenlijk staat de hele wereld op mijn verlanglijstje!"

Meer berichten