We zijn er blij mee, een tafel van een echte Boskoopse kunstenaar! Dat we er nog maar veel aan mogen lachten en praten, dan volgt er gauw weer een nieuw 'Stamtafel gesprek'.
We zijn er blij mee, een tafel van een echte Boskoopse kunstenaar! Dat we er nog maar veel aan mogen lachten en praten, dan volgt er gauw weer een nieuw 'Stamtafel gesprek'.

Groetjes van de stamtafel: verhalen van de Boskopers

Komkommertijd? Of niet? "We hebben al een aantal weken de Stamtafel in de Gouwe Koerier gemist", word er aan de stamtafel met vragende ogen gezegd. Ja dat klopt, het is komkommertijd. "Het kan nog vriezen buiten, dus dan groeien komkommers toch niet?" Maar dat is niet wat we er mee bedoelen. Komkommertijd betekent dat er weinig opzienbarende dingen gebeuren. En als er niks gebeurt, dan hoeft er ook niet over geschreven te worden.

Toch gebeurt er genoeg om ons heen. We hebben de gemeenteraadsverkiezing gehad. Bijna alle lijsttrekkers hebben bij ons wel aan de stamtafel gezeten om hun woordje te doen en stemmen voor zich te winnen. Wat opviel was de vraag van de burgers om een klein kantoortje in Boskoop te krijgen voor het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en al dat soort dingen. Een soort van 'mini burgerzaken'. Vele partijen hebben dit beloofd, we gaan ze op de voet volgen.


Rustig of druk?

Terwijl wij Boskopers het rustig vinden, zijn er ook mensen die het hier ongelofelijk druk vinden. Aan de stamtafel komen regelmatig Twentenaren, Tukkers en Groningers eten. Zij werken hier in de omtrek en gaan in de weekenden naar huis, terug naar de rust. Daar waar wij zeggen er is niks te beleven, daar gaan zij heen omdat ze hier gek worden van de drukte. Het is maar wat je gewend bent.


Boskoop is een kwekersdorp dat heel langzaam aan het veranderen is. De kleine kwekers verdwijnen, de grote worden groter. De leuke winkels verdwijnen, maar te kust en te keur verschijnen eethuizen, broodjeszaken, en voor iedere nationaliteit lijkt er een supermarkt of kapper op te doemen. En een loketje voor burgerzaken - wat wel echt nodig is - blijkt moeilijk te zijn.


Waar is het drukker?

Toch is veranderen ook wel eens positief. Zo moet in 2019 het gemeentehuis in gebruik genomen gaan worden. Dat wordt tijd, want nu groeit de alg bijna naar binnen, niet echt een visitekaartje. Het oude ABN-gebouw is nieuw leven ingeblazen door het in gebruik nemen van een sportschool. De leegstaande pandjes op de Zijde gaan in 2019 ook gerealiseerd worden tot appartementen, weer een doorn in het oog minder.


En ondertussen blijft wat verder leeg staat gewoon leeg en worden ruimtes opgevuld met nieuwe woningen. Huizen bewoond door mensen uit de grote steden. Bij de oude gasfabriek is een nieuwe wijk ontstaan, de meeste huizen zijn bewoond door niet-Boskopers. En dat terwijl wij hier aan de stamtafel regelmatig horen dat er echt geen woning te krijgen is, en dat je eerst minimaal zeven jaar op de woninglijst moet staan om een woning te kunnen scoren. Willen verhuizen omdat je ouder wordt of het huisje te klein of te groot wordt, blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk.


Het is wel leuk nieuwe mensen in het dorp, maar het lost het woningprobleem voor de Boskoper zelf niet echt op. Al die nieuwe wijken hebben straks ook één of twee auto's voor de deur. En al die auto's moeten straks of links of rechts de Zijde op. Nou als dat geen spektakel gaat worden! En als straks al die "nieuwe mensen' ouder gaan worden,n mag er nu wel alvast een nieuwe Flora Vita gebouwd gaan worden. Ze kunnen de mensen die zorg nodig hebben nu al niet huisvesten, laat staan over een paar jaar!

Ergens in Boskoop staat een stamtafel. En als die tafel toch praten kon… Aan deze tafel worden dingen besproken door Boskopers, toeristen en buitenlui. Dingen die ook vaak de krant niet halen, maar iedereen wel graag wil weten. Aan de stamtafel wordt dit onder de loep genomen.

Meer berichten