Opa

Column 'De kinderarts' door Jos Gosen

In de spreekkamer kwam de hele familie, inclusief opa, met Joris op mijn spreekuur. Het is meestal geen goed teken als de hele familie meekomt naar het ziekenhuis. Dan is er echt zorg. Joris was drie jaar oud en hield het gezin al weken lang wakker met zijn gehoest. De huisarts had een puffer voorgeschreven, maar ook dat had niet geholpen. Moeder zag er niet goed uit, vermoeid met kringen onder de ogen. Nu was hoesten binnen dit gezin geen uitzondering. Vader had als kind astma, moeder eczeem en iedereen was allergisch. Ook de vader van vader was bekend met COPD. De combinatie hoesten, piepen, benauwdheid, allergie en eczeem is bekend: atopie. Op latere leeftijd kan dat leiden tot chronisch longlijden, COPD.

Als je atopie hebt, ben je heel gevoelig voor bepaalde prikkels in de omgeving. Blootstelling aan sigarettenrook kan een astma-aanval uitlokken, evenals virusinfecties, allergische prikkels van huisdieren en huisstofmijt. Joris was de hele winter verkouden geweest met veel griepjes. Geen huisdieren, maar beide ouders rookten wel, onder de afzuigkap of op het balkon.

Joris zat er timide bij, hij was duidelijk vermoeid en benauwd. Hij ademde wat snel, zijn schouders hoog opgetrokken. Zijn huid was onrustig, had last van eczeem en veel jeuk. Ik vond het vreemd dat de puffer niet gewerkt had. Even wat technische uitleg: bij astma heb je twee soorten medicijnen: luchtwegverwijders voor als je het benauwd hebt. En preventieve medicatie, die moet voorkomen dat je benauwd wordt. Die medicijnen worden op twee manieren toegediend: de poeder inhalator en de echte puffer met een soort gas erin met medicijn. Voor jonge kinderen gebruiken we alleen de puffer met gas. Uit onderzoek blijkt dat het niet echt makkelijk is om astmamedicijnen op de goede manier te gebruiken; slechts 11 procent doet het goed.

Toen ik bij de ouders informeerde hoe goed het lukte om de medicijnen aan Joris te geven, vertelden ze me dat dat heel makkelijk ging. Het puffertje werd 's morgens en 's avonds gewoon in de mond gepuft bij Joris. Dat is niet de goede manier; een puffer moet met een voorzetkamer gebruikt worden. Een soort plastic ballon waar het gas ingespoten wordt en waaruit het ingeademd kan worden. Zo'n ballon is nodig, wat het gas komt met 90 km/uur uit de puffer. Als je dat zo in je mond spuit, komt het tegen je keel aan. Dan komt het nooit in je longen, waar het werkt.

Mijn verhaal leek niet erg aan te slaan. De ouders keken erg kritisch en leken niet erg tevreden. Dat werd niet beter toen ik aangaf dat roken, ook op het balkon, echt niet goed was voor Joris; sigarettenrook gaat in je kleren zitten en dat adem je ook in met alle gevolgen van dien. Ik stelde voor een controle-afspraak te maken om het effect van het beter inhaleren te beoordelen. Ik hield er al rekening mee dat ik ze misschien niet meer zag.

Maar na drie maanden verscheen er een heel andere familie op het spreekuur; het ging veel beter met Joris, de familie sliep weer en opa was ook veel beter ingesteld. Ook hij was gaan inhaleren met een voorzetkamer! Over het roken ben ik niet meer begonnen, dat bewaar ik voor een volgende keer.

Meer berichten