Els Dufais richtte 50 jaar geleden samen met echtgenoot Kees het familiebedrijf op. Ze komt graag in Grand Café Roos in het Floragebouw, dat wordt gerund door haar zonen.
Els Dufais richtte 50 jaar geleden samen met echtgenoot Kees het familiebedrijf op. Ze komt graag in Grand Café Roos in het Floragebouw, dat wordt gerund door haar zonen. (Foto's: Morvenna Goudkade)

'De jongens doen het geweldig'

Dit jaar viert Dufais catering & events het 50-jarig jubileum. Komende vrijdag is er open huis in het nieuwe bedrijfspand en is iedereen welkom voor een hapje en een drankje. Els Dufais (73) is natuurlijk van de partij. Samen met echtgenoot Kees, helaas overleden, stond zij aan de basis van het bloeiende familiebedrijf. De beginjaren in de Rozenburcht, de tijd in Florida, de overstap naar het Plantariumgebouw en het avontuur in Flora, Els heeft het allemaal meegemaakt. Het bedrijf wordt tegenwoordig geleid door de vier zonen van Kees en Els, maar betrokken is ze nog steeds.

Vijftig jaar bestaat het bedrijf inmiddels, heel veel herinneringen voor Els Dufais. "Ik ben de laatste tijd wel wat aan het terugkijken. Leuk om weer wat oude foto's te zien. Mijn zonen kijken af en toe een beetje mee."

Els werd geboren in Randenburg in Reeuwijk, op de grens van Boskoop. Haar familie had daar een boerenbedrijf. Toen ze negen jaar was, verhuisde de familie naar Stompwijk. Haar vader wilde iets anders, tijd voor een nieuw avontuur. "Mijn ouders gingen een horecagelegenheid runnen," zegt Els. "Het Blesse Paard heette die zaak, een café met twee zalen voor bruiloften en partijen."

Els groeit op met het bedrijf waar ze ook veel ervaring opdoet. Als oudste dochter gaat ze al snel meehelpen. Een vervolg komt als de familie een bekende horecazaak in Nootdorp aankoopt. Daar komt ook de romantiek om de hoek kijken. Els ontmoet Kees Dufais, een vriend van de kok.

"We hadden een jaar verkering," vertelt Els. "Toen hoorden we met kerst van een oom en tante uit Boskoop dat er mensen werden gezocht voor horeca in het Patronaat in Boskoop, aan de Rozenlaan." Els en Kees zijn enthousiast. "We zijn gaan kijken en op 1 januari was het geregeld."

Dat was in 1968, het jaar dat Els en Kees hun bedrijf oprichten en ook in het huwelijk treden.

Het Patronaat krijgt een nieuwe naam: de Rozenburcht. Een geweldige tijd breekt aan met een bloeiend bedrijf en een mooi gezin. Er worden vier zonen geboren.

In 1984 beginnen ze ook in Florida. Het beursgebouw gaat stoppen, ze kunnen het huren en zijn daar tien jaar actief. "We hadden daar meer mogelijkheden voor evenementen en feestjes," zegt Els. "Mijn broer Marcel is bij ons komen werken en is nog steeds onze chef-kok."

Dan wordt Kees ziek, het blijkt een slepende ziekte te zijn, waardoor hij langzaam achteruit gaat. Na twaalf jaar komt hij te overlijden. Intussen is vanuit het Plantariumgebouw op het ITC in Hazerswoude-Dorp een cateringservice opgezet. Vanaf 2010 komt Flora Boskoop er bij, de Rozenburcht is dan inmiddels gesloten. Sinds de opening zorgt Els voor de verse bloemen in Flora, tot de dag van vandaag.

"Toen had ik de leiding van het bedrijf al overgedragen," zegt Els. Ze is zeer tevreden over haar zonen. Edwin, Ronald, Vincent en Martijn voeren met zijn vieren de directie. "De jongens doen het geweldig," vindt hun trotse moeder.

De opening van het gerestaureerde Rijksmonument Flora kan ze zich nog goed herinneren. "Ik heb koningin Beatrix mogen ontmoeten, samen met Edwin en Vincent. Er was haar verteld dat er vier zonen waren, maar Ronald en Martijn stonden wat verder weg. "Waar zijn uw andere zonen dan, vroeg ze."

Veel goede herinneringen, maar ook moeilijke tijden. Zoals toen Kees steeds zieker werd en thuis verzorgd moest worden. Els deed het met liefde en runde tegelijkertijd het bedrijf. "Dat was best moeilijk. Maar ik had heel goede medewerkers. Edwin en Ronald waren al in de zaak. Ik had veel hulp en steun."

Het open huis aankomende vrijdag wil ze niet missen. "Ik ben niet meer aan het werk, maar ik volg het wel."

Meer berichten