Jaap Groenendijk
Jaap Groenendijk

Ondanks eerdere weerstand bracht fusie voordelen

Nergens bloeien schoner rozen dan in Boskoop, zegt het Boskoopse volkslied. Het werd ook trots gezongen bij opening van de beurs door wethouder Kees van Velzen van oud-Boskoopse gewassen begin februari. Daar kan Alphen aan den Rijn nog een voorbeeld aan nemen, want wie zingt nou ooit het Alphense volkslied?


Dit vertelt Maap Groenendijk, ex-hoogheemraad en al sinds mensenheugenis imker in Boskoop. "Bij het begin van de fusieplannen, was er nogal wat weerstand. Dat kwam mede doordat men erop rekende dat de nieuwe gemeente een heel nieuwe naam zou krijgen. Dat gebeurde uiteindelijk niet en dat was voor velen een domper. Daarbij kwam het idee dat Boskoop er niets bij te winnen had. De plaats had immers alles zelf al, tot en met een theater en zelfs een Vlaamse banketbakker aan toe. Bovendien vreesde men dat de gemeentelijke belastingen omhoog zouden gaan, maar ook dat is niet gebeurd."


"Wat mij betreft heeft de fusie vooral voordelen opgeleverd", meent Groenendijk. "Vervelend voor ouderen is dat er geen gemeentelijk loket is hier, waar je zaken af kunt handelen. Tegelijkertijd is er veel meer openheid bijvoorbeeld als het gaat om de verlening van vergunning. Het bestemmingsplan van aloude boomkwekerijen kan tegenwoordig veel gemakkelijker worden omgezet in 'woonbestemming'. Dat was onder het oude Boskoopse gemeentelijke regiem ondenkbaar. Dat was jammer, want veel van die boomkwekerijtjes waren niet te handhaven door de concurrentie van grote bedrijven. Daardoor werd het vastgoed voor de eigenaar veelal eerder een last dan een lust."

"Nu gaat dat allemaal veel gemakkelijker en dat is erg goed voor de Boskopers. Wat dat betreft volgen de ontwikkelingen hier nu die van het dorp Giethoorn. Daar bestond vroeger een soortgelijke onverzettelijkheid als het ging om verandering van het bestemmingsplan. Sinds dat is versoepeld, loopt het daar ook veel beter. Ik vind bovendien de ambtenaren op het Alphense stadhuis vaak toegankelijker dan de mensen die vroeger het Boskoopse gemeentehuis bemanden. Dat wil niet zeggen dat alles altijd vlekkeloos verloopt, maar in veel gevallen wel vlotter."


Groenendijk maakt bekend dat Boskoop internationale bekendheid geniet vanwege de uitgebreide boomkwekerij. Hij vindt ook dat het goed mogelijk is zijn woonplaats tot een toeristisch centrum te maken. Zo is er een heel nieuw idee ontstaan rond de openstelling van uitgebreide kruidentuinen. "Bezoekers kunnen daar op hun gemak bekijken welke kruidensoorten zij zelf in hun tuin zouden kunnen kweken. Bovendien komt er een boomkwekerijdag waar mensen uit de hele wereld kennis kunnen nemen van alle details rond het kweken van bomen. Het is natuurlijk wel van belang dat deze voorzieningen en evenementen duidelijk worden aangegeven in de media en ook op de borden langs de weg. In dat opzicht vormt de Provincie een barrière, evenals bij verwijzingen naar Archeon en Avifauna. Het schijnt te maken te hebben met de overmaat van borden en informatie langs de weg. Lijkt me geen sterk argument, als je ziet wat er langs de kant van de weg allemaal wordt toegelaten."

"Overigens mist de gemeente op toeristisch gebied ook weleens iets. Zo is er bij het station van Alphen geen duidelijke verwijzing naar Archeon of Avifauna."

Boskoop heeft een druk centrum, mede door de hefbrug en de Gouwe. Het zou goed zijn als er een ontsluitingsweg kwam, zoals de weg langs het Bentwoud. De drukte ontstaat ook doordat de brug vaker opengaat omdat het scheepvaartverkeer op de Gouwe is toegenomen. Boskopers zijn tevreden mensen, stelt Groenendijk, die trots zijn op hun woonplaats 'waar de Gouwe rustig stroomt', zoals het volkslied zegt.

Meer berichten