Zoë van Santen (18) staat positief in het leven. Ze heeft oog voor de samenleving en zal daarom zeker haar stem uitbrengen. "Ga niet alleen klagen, maar ga ook stemmen."
Zoë van Santen (18) staat positief in het leven. Ze heeft oog voor de samenleving en zal daarom zeker haar stem uitbrengen. "Ga niet alleen klagen, maar ga ook stemmen." (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben wel maatschappelijk bewust'

Een brede lach en altijd vrolijk, zo kennen veel mensen Zoë van Santen (18). De opgewekte blondine woont sinds een jaar in Boskoop en werkt bij de plaatselijke Albert Heijn. Zoë wist zich supersnel geliefd te maken bij zowel collega's als klanten.
Momenteel heeft ze een tussenjaar, om te kijken welke opleiding ze het liefst wil gaan volgen. Dat zal in ieder geval iets met mensen zijn, want Zoë houdt van mensen. Ze is ook maatschappelijk bewust en gaat daarom absoluut stemmen. Dat stemrecht heb je niet voor niets, vindt ze. Ga niet alleen klagen, maar ga ook stemmen.


Zoë groeide op in Voorschoten en ging in Leiden naar de middelbare school. Sinds een jaar woont ze met haar familie in Boskoop. "Het is wel een andere cultuur hier, de mensen zijn veel directer," vindt Zoë. "Maar daar ben ik nu wel aan gewend. Ik kan het met iedereen goed vinden."

Niet zo vreemd, want de achttienjarige staat zeer positief in het leven. Met een brede lach: "Ik ben wel een vrolijk persoon, altijd geweest."

Zoë heeft een nauwe band met haar familie, ook met haar familie in Amerika. Haar grootmoeder was Amerikaanse en ontmoette haar grootvader in Frankrijk. Hij werkte bij de luchtmacht. Daarna kwam het stel in Nederland wonen. Met haar Grandma heeft Zoë altijd een heel bijzondere band gehad, totdat ze enkele jaren geleden overleed.

"Grandma was heel belangrijk voor me," zegt Zoë. "Zij was een van de mensen waar ik het allermeest van heb geleerd. Ik mis haar nog steeds, maar ik kijk met een heel goed gevoel terug."

Haar grootmoeder ging regelmatig een paar maanden op familiebezoek in Amerika, en ook Zoë heeft veel contact met haar overzeese familieleden. Zij wonen in Indiana, een staat in het middenwesten van Amerika, bij de Grote meren. "Een grote stad in de buurt is Chicago," vertelt Zoë. "Mijn familie is fan van de Chicago Cubs, een baseballclub. In Amerika is baseball een heel grote sport, hier heet het honkbal. Ik volg het zelf ook en bekijk de wedstrijden via livestreams."
"Het lijkt me erg leuk om eens een wedstrijd van de Chicago Cubs te bezoeken in zo'n groot stadion," zegt Zoë, die voor de gelegenheid een cap van de Cubs heeft meegenomen. Zelf beoefent ze softbal, een variant van baseball. "Dat vindt mijn Amerikaanse familie ook weer erg leuk, haha."

Ze heeft momenteel een tussenjaar, vertelt ze. "Ik ben na de middelbare school gestart met een MBO-opleiding toerisme, maar dat was het niet helemaal. Toen ben ik eerst geswitcht naar onderwijsassistent, maar ik heb nu een pauze genomen. Ik heb nu tijd om goed te kiezen wat ik echt wil gaan studeren. Ik ga naar open dagen en verder werk ik bij Albert Heijn."

Zoë had in Voorschoten al een bijbaantje bij de grootgrutter. Ze is blij met haar werk, want het zorgt ook dat ze zich sneller thuis voelt in Boskoop en haar weg kan vinden.

"Ik ben wel maatschappelijk bewust. In Voorschoten heb ik me ingezet voor het verenigingsleven. In Boskoop wil ik ook kijken wat ik hier kan doen."


Doordat ze oog heeft voor de samenleving, wil Zoë absoluut gaan stemmen. Het wordt haar eerste keer. "Ik vind het gewoon belangrijk om mijn stem uit te brengen. Hoe ik me heb voorbereid? Ik heb een stemwijzer ingevuld. Het viel me wel op dat het hier vaak om infrastructuur gaat, en minder om sociale onderwerpen."

Eenzame ouderen is zo'n onderwerp wat haar aan het hart gaat. "Heel triest als mensen zo hun laatste dag moeten slijten. Hier zou ik best wel een rol in willen spelen, maar ik weet nog niet hoe ik dat kan invullen."

Meer berichten