Kriebel lente

Foto: Helga Boudestein

Column door Karin Houdijk


Wat kan Nederland toch een heerlijk land van extremen zijn. Stond ik tijdens de voorjaarsvakantie nog leunend tegen een oostenwind op een bevroren Waddenzee (echt waar!), de week erna liep ik te shoppen voor een nieuwe zomerjas...

Onze tuin staat ook te juichen en het is heerlijk om te zien dat het aantal fietsende Hollanders weer toeneemt. Dat we allemaal opknappen van dat warme blije zonnetje mag duidelijk zijn.

Lentekriebels noemen we dat. Voor sommige mensen is dit letterlijk te nemen omdat met de start van de lente ook de hooikoortstijd weer aanbreekt. Zo'n kriebellente is niet echt iets om je op te verheugen. Rode ogen, niezen, dikke ogen... je knapt er niet van op. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk bij hooikoorts?

'Rode ogen, niezen ... je knapt er niet van op'

De planten die doorgaans de problemen veroorzaken zijn diverse soorten grassen, berken, hazelaars en wilgen. Hooikoorts is een overgevoeligheid op het stuifmeel van deze planten; het stuifmeel noemen we in dit geval allergenen. Normaal gesproken maakt het lichaam na contact met allergenen zogenaamde antistoffen aan en deze antistoffen zijn in staat het allergeen uit te schakelen, waardoor klachten uitblijven. Bij een allergische reactie is dit proces verstoord en komt er histamine vrij en deze stof is dus verantwoordelijk voor de eerdergenoemde ziekteverschijnselen. Om de hooikoortsklachten te bestrijden worden dan ook vaak antihistaminica toegepast.

Omdat bij hooikoorts de slijmvliezen sterk onder druk komen te staan is dit een stimulans voor het lichaam om de reactie nog eens te verergeren en dit heeft met name effect op het functioneren van de lever. Omdat vooral de lever van belang is voor het verwerken van de histamine is het dus verstandig om juist dit orgaan nu extra te ondersteunen.

Het vermijden van histaminerijke voedingsmiddelen is dan aan te raden. Hierbij kun je denken aan: tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes, paddenstoelen, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Daarnaast zijn noten histaminerijk, net als vis, varkens- en lamsvlees. Tot slot kan ook het eten van voedingsmiddelen met veel E-nummers ervoor zorgen dat je nog meer last krijgt van allergische reacties.

Ik kan je bijna horen denken: "dit is toch niet te doen?" Nee, niet als je het weglaten van bovenstaande voedingsmiddelen helemaal letterlijk neemt en alles tegelijk uit je koelkast haalt. Wees je vooral bewust van de versterkende effecten van deze voedingsmiddelen en kijk voor jezelf welke wel en niet bij je passen in deze tijd.


En bedenk; het is tijdelijk! Als de bomen weer klaar zijn met elkaar bevruchten kun jij weer alles zien, ruiken en eten en wordt jouw kriebellente er toch nog eentje met fijne lentekriebels.

Meer berichten