De foto in het rookhok herinnert ons aan de tijd dat het allemaal niet uitmaakte en de roker en niet-roker gewoon samen aan de stamtafel konden zitten.
De foto in het rookhok herinnert ons aan de tijd dat het allemaal niet uitmaakte en de roker en niet-roker gewoon samen aan de stamtafel konden zitten.

Groetjes van de stamtafel: verhalen van de Boskopers

IJsplezier! In de slootjes op de plassen en ook op onze eigen Boskoopse ijsbaan. Velen hebben het erover. Ze zijn op het ijs geweest, erlangs gereden of praten erover alsof ze er op gestaan hebben. Eigenlijk bedoelen dat ze het graag hadden gewild maar te koud vonden om naar buiten te gaan.


Er werd ijshockey gespeeld op een sloot in de Nessepolder en ondanks dat de zelfgemaakte hockeysticks vastgevroren in de grond stonden, is er uiteindelijk met takken door gespeeld. De dooi is ingetreden en daarmee kan je nu echt het ijs niet meer op, want dan zak je erdoor.

Er zijn bij ons wel meer mensen door het ijs gezakt. Bijvoorbeeld het rechtssysteem in Nederland. Zij willen ook in Boskoop de duur betaalde rookhokken gaan verbieden. Het rare ervan is dat het in de horeca niet meer mag na de uitspraak van de rechter. Voornamelijk omdat de niet-roker zich verplicht voelt om mee te gaan naar het rookhok omdat hij of zij anders zo alleen zit.
Juist door die niet-roker zijn die hokken er gekomen. Maar hoe zit dat dan in een Holland Casino of op de luchthaven? Kunnen mensen die anti-rook of personeel zijn, daar dan wel hun gezonde lucht inademen? Er word met twee maten gemeten, vinden wij.

Afgelopen week kregen veel horecagelegenheden controle van de Voedsel- en Warenautoriteit. Zij wilden in ons rookhok kijken. Het is een hok, maar wel een gezellig hok met een bank, een tafel een kruk en waar de mooiste verhalen worden verteld. Helaas te klein voor een stamtafel, anders had deze er zeker ingestaan! Een hok waar niemand je verplicht om in te komen. Je mag er ook gewoon langslopen en dan aan de stamtafel binnen plaats nemen.
En toch vinden mensen dat het niet meer mag. Als roker moet je maar buiten op straat gaan staan. Maar alle rokers de straat op sturen is toch ook geen optie. Want glaswerk mag niet mee naar buiten, omwonenden willen geen last en wat als een anti-roker toevallig ook op diezelfde stoep loopt? Dan moet straks elke horecagelegenheid een deurbeleid hebben. Gelukkig controleerde ze niet op ons hok, ze waren gewoon nieuwsgierig hoe het er uitziet.
We zullen weer afwachten of we alle uitsmijters die we hebben gebakken om het rookhok te kunnen betalen voor niks was, of dat de rechters toch anders gaan besluiten. Want als je nou nergens meer mag roken, waarom kan je dan wel op meer plekken een pakje sigaretten kopen dan dat je brood kan kopen?


We kregen een pluim. Onze keuken was tip top in orde, hygiënisch en de horecaregels worden hier goed nageleefd. En trots zijn wij! Op 1 punt na… We moesten de Hygiënecode in ons bezit hebben. Dat wisten wij wel, maar dat boek met de regels van hygiëne kost maar liefst 100 euro. Dat zijn een heleboel uitsmijters. Nou wij hebben een pluim gekregen en dus zal dit boek niet nodig zijn. Maar een boete willen we ook niet, dus we gaan maar weer wat extra uitsmijters bakken zodat we dit kunnen aanschaffen.
We denken dat ze beter verkeersboeken kunnen gaan verplichten dan hygiëneboeken, want afgelopen week waren er zoveel ongelukken in het verkeer in Boskoop dat dit niet misplaatst zou zijn. Een auto in de sloot en een auto dwars door twee bouwketen heen gereden. Over de toedracht word gespeculeerd aan onze stamtafel. Rob Geus zou zeggen: Daar word ik niet vrolijk van!

Meer berichten
Shopbox