Nel Voskuilen moest als mantelzorger strijd leveren en maakte moeilijke periodes door. Hulp bieden doet ze nog steeds, nu aan andere mantelzorgers.
Nel Voskuilen moest als mantelzorger strijd leveren en maakte moeilijke periodes door. Hulp bieden doet ze nog steeds, nu aan andere mantelzorgers. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Als mantelzorger heb ik gestreden'

Ze is al dertig jaar mantelzorger. Nel Voskuilen (59) zorgde voor haar moeder, schoonouders, dochter, zoon en man. Soms bang, boos en verdrietig, maar ook energiek, vastberaden en blijmoedig. Als ervaringsdeskundige gaf ze een tijdlang lezingen op scholen en tegenwoordig helpt ze andere mantelzorgers. In het voormalige Mantelzorgcafé in Boskoop - tegenwoordig Mantelzorgers onder Elkaar geheten – geeft Nel adviezen hoe om te gaan met problemen en bureaucratie in de zorg. Ze borduurde een kunstwerk om dingen te verwerken en zag er alle fasen van haar leven in terug.

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en in deze rubriek willen we daarom een sterke vrouw portretteren. Als Nel daarvoor uitgenodigd wordt, is ze wel verbaasd. Is het niet vanzelfsprekend wat ze heeft gedaan? Ze heeft veel meegemaakt, maar staat desondanks positief in het leven. "Ik begrijp soms zelf niet hoe ik het allemaal voor elkaar heb gekregen, ik heb echt strijd geleverd," zegt Nel. "Maar ik heb een motto: dingen worden pas echt waardevol als je er moeite voor moet doen. Geleerd van mijn vader."


Haar mantelzorgcarrière begint als ze net getrouwd is. Nel groeit op in Boskoop en volgt na de middelbare school een secretaresseopleiding in Gouda. Ze komt te werken bij het oude Proefstation in Boskoop. Haar echtgenoot Jan ontmoet ze in het uitgaansleven. Als haar vader overlijdt, gaat ze haar moeder nalopen. En ook meteen haar schoonouders, die kunnen ook wat zorg en aandacht gebruiken.

Nel en Jan krijgen kinderen, een dochter en een zoon. Een gelukkig gezinnetje, maar dan slaat het noodlot toe. Hun dochter blijkt ongeneeslijk ziek, een kwaadaardige hersentumor. Bestralingen en chemokuren mogen niet baten. Nel verblijft voortdurend in het ziekenhuis. "Uiteindelijk wilde ze geen behandelingen meer, ze was toen twaalf jaar. Kwaliteit van leven, de tijd die ze nog had. Dat hebben we toen met elkaar besloten. We hebben toen nog mooie en leuke dingen kunnen doen."

Een volgende crisis dient zich aan als hun zoon naar de middelbare school gaat. "Hij ontwikkelde allerlei angsten, het ging helemaal niet goed." Het blijkt te gaan om een ernstige vorm van autisme. Hun zoon wordt een tijdlang opgenomen en komt dan weer thuis wonen. Nel is in die tijd fulltime verzorger en strijdt zeven jaar om een geschikte woonplek voor hun zoon. Intussen krijgt ook haar man gezondheidsklachten en verblijft haar moeder met dementie in het zorgcentrum. Nel zorgt voor iedereen. "Met Jan gaat het gelukkig weer goed. Mijn moeder is overleden," zegt Nel. "Onze zoon woont sinds drie jaar in een speciale woonvorm met permanente zorg. Ik heb er enorm voor moeten vechten, maar het is gelukt."

Vijf jaar geleden gaat ze voor het eerst naar het Mantelzorgcafé in Boskoop. Daar vraagt een van de bezoekers of ze haar ervaringen wil vertellen bij een gezondheidsadviesraad. Vervolgens gaat ze lezingen geven. "Ik werd ingezet op scholen, bij opleidingen voor helpende, verzorgende en verpleegkundige. Als aanvulling op de theorie kregen ze verhalen uit de praktijk."


Belangrijke boodschap die ze wil meegeven: als mantelzorger heb je driedubbele zorg, voor je dierbare, voor jezelf en voor de administratieve rompslomp. "Daar heb ik veel over geleerd en geef ik vaak tips en adviezen over," vertelt Nel. Ze komt nog steeds maandelijks bij het Mantelzorgcafé, nu Mantelzorgers onder Elkaar.

In een moeilijke periode heeft ze een borduurwerk gemaakt met heel veel vakjes. "Ik zag het pas toen het af was, de patronen, de fasen in mijn leven. Eerst gaat het lekker, dan komen de problemen, dan is het echt heftig en nu is er eindelijk rust." Het symboliseert haar leven. "Het is goed zo. Ik heb het gebruikt om dingen te verwerken, daarna heb ik nooit meer geborduurd."

Meer berichten
Shopbox