De jaarlijkse voorstelling is een blijspel of klucht, maar soms wordt een serieuzer stuk gekozen.
De jaarlijkse voorstelling is een blijspel of klucht, maar soms wordt een serieuzer stuk gekozen.

Ontwikkeling en Vreugd; gezelligheid voorop!

In Hazerswoude houden we van toneelspelen. Toneelspelen als vrijetijdsbesteding staat in een lange traditie. In de zestiende eeuw bestonden er al twee Rederijkerskamers in deze omgeving: de Meibloem ("Met Liefde Volbracht") en de Haeselenboom ("Ansiet Gods Cracht").

Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtskunstenaars die zich in een Kamer verenigden. Gezelligheid stond daarbij voorop. Door de kerk werden de Rederijkerskamers vaak gesteund, met als onderliggend motief het volk door de spelen tot 'goede devotie' te leiden.

De Rederijkers

Ook in de lokale gemeenschap speelden de Rederijkers een rol met hun optredens tijdens belangrijke feesten en bij voornaam bezoek. De Rederijkerskamers bestaan al lang niet meer, maar het idee om als amateurs toneelvoorstellingen op te voeren is terug te vinden in toneelverenigingen die overal in het land te vinden zijn.
Een voorbeeld daarvan is toneelvereniging 'Ontwikkeling en Vreugd' uit Hazerswoude-Dorp, opgericht in 1910. Na een sluimerend bestaan in de jaren 60 herleefde de belangstelling voor het toneelspel en worden er sinds 1973 weer jaarlijks voorstellingen gemaakt. De vereniging floreert sindsdien als vanouds en telt ongeveer vijftig leden.


Voornaam bezoek

Geheel in lijn met de Rederijkerstraditie is 'Ontwikkeling en Vreugd' sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de ontvangst van voornaam bezoek. Ze organiseren namelijk elk jaar de intocht van Sint-Nicolaas en zijn pieten in Hazerswoude. En dat doen ze goed, getuige het feit dat de Goedheiligman geen jaar overslaat en een graag geziene gast is bij de Hazerswoudenaren. Voor aspirant-leden is het helpen van de Sint een mooie gelegenheid om te ervaren hoe het is om toneel te spelen.

De jaarlijkse voorstelling

Zodra de Sint is uitgezwaaid, beginnen de voorbereidingen voor de jaarlijkse voorstelling. Favoriet is een blijspel of klucht, maar soms wordt een serieuzer stuk gekozen. En een paar jaar geleden werd, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan, alles uit de kast getrokken met een musical.
Maar wat voor stuk het ook is, het is altijd een feestje om te doen. Het voorbereiden van een voorstelling is een intensieve periode. De spelers zien elkaar regelmatig om te repeteren, anderen zijn druk met het opbouwen van decor en licht, al is de trend om het decor steeds soberder te maken. Er wordt meer aan de verbeelding van toeschouwer overgelaten en er wordt meer 'in de doeken' gespeeld. En dan, na een aantal maanden hard werken, komt alles bij elkaar in de voorstelling in dorpshuis De Juffrouw.

Een-akters

Dit jaar staan er drie een-akters op het programma: Vruchtwater, Aardbeien met slagroom en Blauwe bruiden. Deze voorstellingen zullen te zien zien op 17 en 24 maart in Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp.

Nieuwe naam

Naast het voordragen en het ontvangen van hoog bezoek, heeft 'Ontwikkeling en Vreugd' nog iets gemeen met de Rederijkers: gezelligheid. Niet alleen op de planken en in de zaal wordt gelachen, de vereniging staat bekend om haar leuke feestjes en gezellige sfeer. Lid zijn van toneelvereniging is onderdeel uitmaken van een grote familie.

Alleen de naam mag wat gezelliger, vinden ze zelf. Op facebook is een prijsvraag uitgeschreven voor een pakkende, korte en krachtige naam. Een theaterbon zij uw loon.

www.toneelov.wixsite.com/ontwikkelingenvreugd

Meer berichten