Om de lege glazen op te halen moesten wij hossend de menigte door, maar al gauw werd duidelijk dat we geen glazen meer hadden.
Om de lege glazen op te halen moesten wij hossend de menigte door, maar al gauw werd duidelijk dat we geen glazen meer hadden. (Foto: Debbie de Geus)

Groetjes van de Boskopers van de Stamtafel

Als je 264 minuten verdeeld over zes horecagelegenheden krijg je 44 minuten feest! Kroegentocht met carnavalvierders was het idee. En wat voor een idee! De stamtafel eruit, statafels erin, wat extra glazen klaarzetten, een vaatje bier extra klaarzetten, een hapje op elke tafel en wachten tot het 20.00 uur is. Want om 20.00 uur zou de boerenkapel vanaf de Zijde onze kant op komen met zo'n zestig (of iets meer) Krooshappers.

De Krooshappers bestaan 44 jaar dus 44 minuten feest in elk café, was de opzet. Met drie man sterk waren wij er klaar voor. Al ruim voor 20.00 uur begint het vol te lopen en draaiden wij de muziek iets harder. Wat er daarna gebeurde was een complete verrassing!
Een stroom van blaaskapel en vrolijke carnavalvierders trad ons etablissement binnen. En dat waren er geen zestig! De prinsen plaatsten hun tijdklok achter de bar en deze telde af van 44 naar 0. Het feest kon beginnen want de Krooshappers waren binnen! De deur kon niet meer dicht en in de hal lag een barricade van jassen. 'Liever te dik in de kist' en 'De Kneu' schalde uit de luidsprekers en de hele menigte hoste van links naar rechts op het nummer van de Snollebollekes. Wat ons overkwam is niet te beschrijven.
Wij trokken drie man er bij om uiteindelijk met zes man achter de bar te staan. Om de lege glazen op te halen moesten wij hossend de menigte door, maar al gauw werd duidelijk dat we geen glazen meer hadden. De 44 minuten waren om, de klok werd opgehaald en de stoet vertrok over de Zijde richting hefbrug, op naar het volgende café. En ons achterlatend met een gevoel 'wij willen ook mee!' Een dinsdagavond om niet gauw te vergeten. Het was in één woord fantastisch! Als er een volgende keer mag komen, halen we niet alleen de stamtafel eruit, maar gaan alle tafels eruit. Want zoveel mensen hadden wij niet verwacht. Je gooit een beetje carnaval in Boskoop en alle remmen gaan los!


Nou ja, niet alle remmen. Na gepoetst, opgeruimd en geslapen te hebben ging het gewone leven weer door. En als je dan nog enigszins in de feeststemming zit, wordt die wel verknalt door de hefbrug. Die brug zit ook in de carnavalssferen; hij gaat omhoog terwijl de boot nog niet eens te zien is en gaat voor je gevoel pas na 44 minuten weer naar beneden. Misschien dat iemand even aan de hefbrug door kan geven dat carnaval voorbij is en dat de brug ook best even rustig aan mag doen? En niet zo vaak en zo lang open moet gaan? Aan de brugwachter kunnen we dat niet doorgeven want die zit er niet, die viert waarschijnlijk het hele jaar carnaval.

De stamtafel staat er weer in en de ochtendklanten druppelen weer binnen. Sommigen hebben ook carnaval gevierd. Althans, dat is de enige reden die wij kunnen bedenken vanwege opvallend gedrag in de ochtend. Vragen waar de suikerpot is en er dan achter komen dat die voor je neus staat. Het dekseltje afnemen, de suiker in de koffie gooien en het dekseltje op je pet leggen. Dan afrekenen bij de kassa. Ondertussen missen wij een dekseltje en vragen waar die gebleven is. Er gaat een paar schouders omhoog. Fijn dat toch de pet nog even werd afgezet en het dekseltje tevoorschijn komt. Dezelfde schouders gaan weer omhoog met een betekenis van 'geen idee, hoe komt dat daar nou?'.


De rust is weergekeerd in Boskoop, de boom bij de kerk is nog versierd en de vlaggen hangen nog op de palen. Alles herinnert aan een leuke optocht. Het mag gezegd worden: Krooshappers, bedankt!

Meer berichten