Kees de Jongh (59) werkt al veertig jaar met plezier en een goed humeur in de supermarkt. "Ik vind het belangrijk dat het leuk is met de klanten en de collega's."
Kees de Jongh (59) werkt al veertig jaar met plezier en een goed humeur in de supermarkt. "Ik vind het belangrijk dat het leuk is met de klanten en de collega's." (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben een heel tevreden mens'

Veertig jaar werken bij een bedrijf is best bijzonder. Veertig jaar werken bij een bedrijf met altijd een goed humeur en altijd aandacht voor de klanten en de collega's, dat is echt uniek. Bij Hoogvliet Supermarkten zijn ze blij met medewerker Kees de Jongh (59). Op vrijdag 23 februari viert hij zijn veertigjarig jubileum en vele klanten, medewerkers, vrienden en familie vieren het mee. Kees is populair, zeker in zijn eigen filiaal aan de Goudse Rijweg in Boskoop. Wat maakt Kees zo bijzonder? De verslaggeefster ging met hem in gesprek. En is inmiddels ook fan van Kees.

"Kees is altijd vrolijk, maakt grapjes, is nooit chagrijnig. De klanten komen speciaal voor hem naar de winkel. De klanten houden van hem." Assistent-bedrijfsleider Richard van Hoogvliet Goudse Rijweg denkt dat het heel druk gaat worden vrijdag. "Het jubileum van Kees is inmiddels algemeen bekend en veel mensen willen even langskomen."

Best spannend, vindt Kees zelf. "Ik ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. En om zo in de belangstelling te staan, dat is wel apart."


Veertig jaar is een lange tijd, dat denkt hij zelf ook. "Je hebt alles dan al gezien en gedaan. Daarom vind ik het zo belangrijk dat het leuk is op het werk, met de klanten en de collega's. Want met mensen werken, dat is nooit hetzelfde, dat blijft afwisselend."


Kees groeide op in Hazerswoude-Dorp, waar hij nog steeds woont. Na de middelbare school gaat hij op zoek naar een baan. "Ik had geen idee wat ik worden wilde later. Ik heb eerst een tijdje bij mijn broer gewerkt en toen gesolliciteerd als supermarktmedewerker in Boskoop. Dat was toen nog Centrum supermarkt, later overgenomen door Hoogvliet."

Kees wordt aangenomen en komt op 27 februari 1978 in dienst. Hij is dan negentien jaar. "Ik vond het erg leuk. Het was een gezellige buurtsuper, de vaste klanten kende ik al snel bij naam. En er werkten allemaal leeftijdsgenoten."

Na ruim tien jaar op de Linnaeusweg in Boskoop, wordt Kees overgeplaatst naar Hoogvliet in Hazerswoude-Rijndijk. Ook werkt hij nog in filialen in Alphen en Leiden, voordat hij komt te werken in de winkel aan de Goudse Rijweg in Boskoop. "Ik heb het overal grandioos naar mijn zin gehad. Nu al weer bijna twintig jaar in Boskoop."

Hij werkt altijd met plezier, dat begrijpt niet iedereen, vertelt Kees. "Sommige mensen vinden het een beetje minderwaardig, die zien je toch als vakkenvuller. Zelf vinden ze carrière maken belangrijk. Maar ik ben helemaal niet ambitieus. Ik vind het veel prettiger om mét mensen te werken in plaats van boven mensen te staan."

Kees houdt van gezelligheid en van een praatje. Een goed gesprek gaat hij ook niet uit de weg. "Als mensen een beetje in de shit zitten, komen ze bij mij, om te praten. Ik bied hen dan een luisterend oor, dat is belangrijk. Ik geef ook wel adviezen, maar dan zeg ik er altijd bij: doe ermee wat je wilt."

In de winkel houdt hij ervan om mensen een beetje te entertainen. Een beetje dollen met de klanten, al moet je wel weten met wie je dat wel kan doen en met wie niet, vindt hij.

Hij heeft het goed naar zijn zin, vertelt hij. "Ik heb het privé erg leuk met een fijne vriendenkring en op mijn werk heb ik het ook leuk. Ik ben een heel tevreden mens."

Kees maakte ook moeilijke periodes door met gezondheidsklachten en het wegvallen van dierbaren. "Drie jaar geleden overleed mijn moeder, dat vond ik heel moeilijk, we waren heel close." Hij vervolgt: "Mensen zijn heel belangrijk voor me. Eigenlijk ben ik altijd bezig met mensen. Maar ik zou ook niet anders willen zijn."

Meer berichten
Shopbox