Mannenkoor de Troubadours en accordeonensmenble Op Eigen Risico. Alhoewel samen zingen de belangrijkste motivatie is, genieten de koorleden ook van optredens bij evenementen of voor ouderen in verpleeghuizen.
Mannenkoor de Troubadours en accordeonensmenble Op Eigen Risico. Alhoewel samen zingen de belangrijkste motivatie is, genieten de koorleden ook van optredens bij evenementen of voor ouderen in verpleeghuizen. (Foto: Ellen van Dilst)

Het begon allemaal als een lolletje

Het begon met een geintje, borrelpraat aan de stamtafel bij de Hazerswoudse Boys. Iemand zei: "Laten we een koor oprichten, een mannenkoor!" Iemand anders kende een dirigent en een derde wist een ruimte om te kunnen repeteren.

De dirigent nam een accordeonensemble mee en toen, op 10 januari 2005, ging het balletje aan het rollen. Voor dat ze het goed en wel in de gaten hadden, was mannenkoor De Troubadours een feit.

Weet je wat, zegt tante. We gaan concerten geven. Wat zijn dat?, vraagt het mannenkoor. Dat is nogal simpel, zegt tante Dina. Dan gaan jullie zingen in een zaaltje en dan moeten de mensen een kwartje betalen als ze naar jullie willen luisteren.

Dirigent van het eerste uur, Hans Kortekaas, is er nog altijd bij, al is dat momenteel door omstandigheden helaas op de achtergrond. Bij optredens wordt de muzikale begeleiding verzorgd door accordeonensemble OER (Op Eigen Risico). De leden van het koor zijn trouw. Ze beginnen inmiddels op leeftijd te komen, de oudste met een respectabele 85 jaar.
Alhoewel samen zingen de belangrijkste motivatie is, genieten de koorleden ook van optredens. Andere mensen vermaken door voor hen te zingen maakt het feest compleet en is voor de leden geweldig om te doen.
In de wijde omgeving hebben de Troubadours in de afgelopen jaren veel feesten opgeluisterd met hun optreden. Op Koningsdag vorig jaar werd samen met drumfanfare TTH opgetreden in het dorp en ook heeft het koor een aantal keer bij de start van de Leidse marathon op de Breestraat gestaan.

Van een heel andere orde zijn de optreden die de mannen verzorgen voor ouderen in verpleeghuizen. Ze zingen dan de liedjes van vroeger. Muziek brengt oude herinneringen en emoties naar boven. Het gebeurt dat ouderen die nauwelijks nog spreken, tijdens het optreden opbloeien en uit volle borst meezingen. Dan wordt het feest heel bijzonder.

 

Informatie is te vinden op de website van het koor: www.mannenkoor-de-troubadours.nl

Het citaat van tante Dina komt uit Het Mannenkoor van Marianne Busser en Ron Schröder.

Meer berichten