Marjan Stolp heeft een passie voor het fotograferen van mensen. Ze exposeert vanaf zaterdag 3 februari in Floravita in Boskoop.
Marjan Stolp heeft een passie voor het fotograferen van mensen. Ze exposeert vanaf zaterdag 3 februari in Floravita in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Het liefst fotografeer ik mensen'

Ze is nog niet zo lang professioneel fotograaf, maar liefde voor fotografie heeft ze al haar hele leven. Marjan Stolp (60) kreeg op haar elfde haar eerste camera. Ze begon meteen met fotograferen en maakte alle foto's van het schoolkamp. Fotografie was haar grote hobby tot ze er ook haar werk van kon maken.
Vanaf zaterdag 3 februari heeft Marjan haar eerste fototentoonstelling, in Floravita in Boskoop. Ze exposeert daar met een serie portretten, getiteld 'Roodharigen'. Haar modellen, allemaal met rood haar, plukte ze letterlijk van de straat.

Marjan is Boskoopse. Geboren, getogen en gebleven, zoals ze zelf zegt. Zo lang ze zich kan herinneren wil ze al fotograferen, maar ze is eerst nog te jong. Op haar elfde is het zover en krijgt ze haar eerste camera. Waar de liefde voor fotografie vandaan komt? Marjan haalt de schouders op. "Ik denk dat je daarmee geboren wordt. Het is een vorm van creativiteit, het zat in me."


Als ze haar eerste camera te pakken heeft, gaat ze oefenen. Mensen fotograferen. "Ik fotografeerde voorbijgangers, kinderen op school, mensen op straat. Het liefst fotografeer ik mensen."

Als ze zestien is, ontmoet ze latere echtgenoot Fred. "Het bleek dat we samen op de lagere school hadden gezeten, maar daar heb ik hem nooit gezien. In het uitgaansleven sprong de vonk over." Het is het begin van verliefd, verloofd, getrouwd. Samen krijgen ze twee zoons.

Marjan heeft intussen diverse banen, in een winkel en in de administratie. "Ik bleef wel steeds met mijn hobby bezig. Ik fotografeerde kinderen, heel veel kinderen."

Marjan koopt betere camera's, volgt fotografiecursussen en wordt steeds beter en professioneler. Dan gaat het bedrijf waar ze werkt reorganiseren. Marjan is 55 jaar en raakt haar baan kwijt. Het blijkt een omslagpunt. "Ik ben geen mens om stil te gaan zitten achter de geraniums. Ik dacht: wat wil ik nog? Fotograferen!"

Marjan schrijft zich in bij de fotovakschool in Rotterdam en volgt de opleiding die tweeënhalf jaar duurt.

Als ze klaar is begin ze haar bedrijf op te zetten en in januari 2016 gaat ze officieel van start. Tegenwoordig heeft ze allerlei opdrachten, ook in haar eigen fotostudio. "Nog altijd mensen, dat is mijn specialiteit."

Al een tijdje is ze vaste fotograaf bij Humans of Alphen. Het fenomeen om inwoners van een stad te portretteren is wereldwijd verbreid. "Binnen de gemeente Alphen fotografeer ik de Boskopers."


De tentoonstelling in Floravita is haar eerste eigen expositie. In februari en maart kunnen bezoekers daar haar fototentoonstelling 'Roodharigen' bekijken. "Het zijn achttien portretten," vertelt de fotografe. "Ik wilde graag een serie maken en toen kwam ik uit op roodharigen, die vind ik heel bijzonder door de kleur van hun huid en haar."

Haar modellen zocht ze actief op, ze sprak roodharigen aan op straat, postte bij school, trof hen in winkels en bij festivals. "Ik heb de modellen letterlijk van de straat geplukt. De meeste mensen in Boskoop. Maar ik heb ook een meisje aangesproken bij het Zomerspektakel in Alphen."

Als fotografe heeft ze een eigen stijl. "Ik wil de mens laten zien zoals hij is. Ieder mens is uniek. Fantastisch om dat vast te leggen." Ze noemt zichzelf een realistisch fotograaf. "Niet mooier maken dan het is, dat is mooi genoeg."

Wat haar plannen voor de toekomst zijn? "Mezelf blijven ontwikkelen," zegt Marjan. "Ik sta niet stil, er komt van alles op mijn pad. Mijn man staat er helemaal achter. Ook mijn zoons vinden het leuk, een moeder die niet op de bank zit." Ze kijkt met enige spanning uit naar de opening van haar expositie. "Natuurlijk ben ik trots, maar ik vind het ook spannend. Benieuwd hoe het ontvangen wordt."

Meer berichten