Ouder worden aan de stamtafel in Benthuizen

Piet neemt plaats aan de stamtafel in Benthuizen en bestelt een biertje. "Alles doet me zeer," zegt hij, "de griep slaat hard toe." Aan de tafel wordt geknikt. "Ja, ik ben vorige week ook al getroffen door de griep. En ik heb de griepprik nog wel gehad," brabbelt Jaap.

"Ach ouder worden komt met gebreken. Ik spring tegenwoordig ook niet meer op de bar," zegt Klaas, "maar na een paar biertjes voel ik me wel weer achttien. Alleen als ik te veel drink en 's morgens wakker word, ben ik weer 81!" Er gaat een gelach op. "Maar Klaas, je bent toch ook bijna 81," roept er één. "Ja, dat duurt zo lang niet meer. Het wordt tijd om kleiner te gaan wonen, alleen weet ik niet hoe ik dat moet aanpakken."


Huurwoningen

"Ben je niet ingeschreven bij Habeco dan?" vraagt Piet. "Dat heb ik tien jaar geleden al gedaan, anders maak je nooit kans op een seniorenwoning."

"Ach hoeveel kans heb je nu," zegt Gerrit. "Er zijn niet zoveel seniorenwoningen beschikbaar en gebouwd wordt er al helemaal niet in Benthuizen." Iedereen knikt aan de stamtafel. Het klopt, de huurmogelijkheden zijn zeer beperkt. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor de jongeren die net starten. Jaap weet een oplossing. "Minder gezinswoningen bouwen en je meer richten op één- en twee-persoonshuishoudens, dat zou een goede stap zijn." "En betaalbaar!" voegt Piet er aan toe. "Liefst gelijkvloers, dan zijn ze geschikt voor jongeren en ouderen."


Korte of lange termijn

"Helaas worden de beschikbare stukken grond aan projectontwikkelaars verkocht om er huizen van drie of vier ton en meer op neer te zetten. Hierin is (zijn)de gemeente(s) ook vaak een commerciële instelling die denkt aan inkomsten op de korte termijn. En niet aan oplossingen voor de lange termijn," zegt Klaas.

Er gaat een zucht over de stamtafel. Kees zegt eerst te kijken hoe de diverse politieke partijen hier over denken voordat hij zijn stem gaat uitbrengen. Hij neemt een flinke slok.


Pensioen

"Wanneer ga jij met pensioen?" vraagt Klaas aan mij. "Ik heb geen idee, acht jaar geleden was het idee dat ik met vijfenzestig zou gaan. Nu is het drie jaar langer, dus ik wacht het maar af."

"Samen genieten van je pensioen is er ook al niet meer bij," zegt een nieuwe gast die net aanschuift. "Ik ben getrouwd met een vrouw die acht jaar jonger is. Wel hartstikke leuk natuurlijk, alleen als zij met pensioen gaat ben ik ondertussen bijna tachtig jaar. Dan moet je nog maar afwachten hoe het met je gezondheid is!"

"Daar hadden wij met z'n allen nog niet op gerekend," verzucht Klaas. "Onze generatie ging op z'n vijftiende werken, en zou na vijftig jaar verrichtte arbeid gaan genieten, maar helaas." Iedereen aan de tafel is het wel mee eens dat dit rauw op je dak valt.

De huidige jeugd geniet nu al en dan doen ze goed. Wij leefden om te werken, zij werken om te leven. "Maar wij zij eigenlijk weer de klos," concludeert Piet.

En we nemen er nog maar één, want ook dit juk gaan we maar samen dragen.

Meer berichten