Later wil Mutaz net zo goed worden als zijn held Ronaldo. En naast zijn   gedroomde voetbalcarrière, wil hij ook graag arts worden. Zo kan hij blijven voetballen én mensen helpen.
Later wil Mutaz net zo goed worden als zijn held Ronaldo. En naast zijn gedroomde voetbalcarrière, wil hij ook graag arts worden. Zo kan hij blijven voetballen én mensen helpen.

'Ik word later dokter én voetballer'

Elke vrijdag is hij met bal aan de voet te vinden bij de Sportinstuif. Op zaterdag schittert hij als scorende middenvelder op het veld van Floreant. Ruim drie jaar geleden was dat totaal anders. Mutaz Alhasan Alkalo (9) vluchtte in mei 2014 samen met zijn ouders vanuit Syrië naar Nederland. Om na een lange weg uiteindelijk in Boskoop naar een nieuw, sportief leven te dribbelen.

Voetbal zit in zijn bloed. In Syrië speelt de vader van Mutaz tot zijn zestiende bij Al Ittihad. Maar de voetbalfamilie wordt nog sterker vertegenwoordigt: de oom van Mutaz komt in die tijd zelfs uit voor het nationale elftal. Dat zie je terug. De fanatieke Mutaz traint hard, is vaak topscoorder en kijkt uit naar elke wedstrijd. Ook zijn ouders staan steevast langs de lijn. Mutaz: "Mijn vader zat in zijn tijd bij de beste voetballers van Syrië!"


Floreant

Danielle van Steenis kent Mutaz als een voetballer met een aanstekelijke wilskracht. 'Daar moeten we wat mee doen, daar gaan we ons voor inzetten', denkt zij en zoekt via facebook hulp. Samen met een aantal andere enthousiastelingen Jeanette Broer, Robbin Hielkema en Klaas Breemhaar hebben zij Mutaz geholpen.

Ondertussen speelt Mutaz, met inzet van het Jeugddeelnamefonds, al drie maanden met veel plezier en succes bij Floreant. "Bij Floreant heb ik leren schieten, passen en verdedigen," zegt Mutaz. "Maar ik heb ook een hoop vriendjes gemaakt."


Arts

Later wil de jonge Boskoopse voetballer net zo goed worden als zijn held Ronaldo. Maar dat is niet alles. Naast zijn gedroomde voetbalcarrière wil hij ook graag arts worden. Zo kan hij blijven voetballen én mensen helpen. Daar sluiten zijn ouders zich bij aan: sporten is leuk en belangrijk, maar leren misschien nog wel net iets belangrijker.

De ouders van Mutaz benadrukken hoe dankbaar ze zijn voor alle hulp die ze krijgen. Buurtsportcoach van Alphen Beweegt Robbin Hielkema en o.a. Danielle van Steenis, Ton van Nimwegen en Klaas Breemhaar, hebben heel goed samengewerkt en ervoor gezorgd dat Mutaz nu bij Floreant floreert. "Dat is geweldig! Want sporten is goed en iedereen zou moeten kunnen sporten," vindt vader Alkalo.

Meer berichten