Korte kicks

Foto: Helga Boudestein

Column door Karin Houdijk

Vorige week stond een artikel in de kranten waarin stond dat kinderartsen een verbod op energiedrankjes voor minderjarigen wilden. Zij zien een stijging van jongeren die door het drinken van de oppeppende drankjes op de eerste hulp terecht komen, omdat het gebruik ervan sterkt toeneemt.

Wat maakt nou dat energiedrankjes zo populair zijn?Allereerst zijn ze sterk op de markt gezet. Noem een stoer evenement en je kan niet om de welbekende Rode Stier heen. Pubers en tieners zullen hiermee eerder geassocieerd willen worden dan met sinaasappelsap, want imago is alles!

Een bezoek aan de website van eerdergenoemde levert de lollige stelling dat hun drankje "kwalitatief hoogwaardige ingrediënten" bevat. Begrijpelijkerwijs willen ze ons vooral attent maken op de gunstige effecten van hun ingrediënten. Wat uitblijft is de informatie over de eventuele negatieve gevolgen voor je lijf en dan vooral voor dat van opgroeiende kinderen; want die effecten zijn er!


Een blikje energiedrank van 250 ml bevat gemiddeld 80 mg cafeïne en daarmee bijna net zoveel cafeïne als een kopje filterkoffie (85 mg). Na tien minuten bereikt de cafeïne je bloed; de hartslag en bloeddruk gaan omhoog en kort daarna behaalt de cafeïne een piek in je bloed. Je voelt je een stuk alerter en meer geconcentreerd. Na een uur krijgt je lichaam een dip omdat het effect van de cafeïne stopt. Je energieniveau daalt en het duurt vervolgens gemiddeld twaalf uur voordat de cafeïne volledig uit het bloed is verdwenen.

Omdat na een uur de dip en het bijhorende vermoeide gevoel intreden nemen veel jongeren opnieuw een blikje energiedrank. En dit proces herhaalt zich op een dag nog een aantal. Omdat de cafeïne pas na twaalf uur uit het lichaam is wordt deze dus als het ware 'gestapeld' en dat is een flinke belasting voor het hart, lever en de nieren. Tel daar de 26 gram suiker (lees: 6,5 suikerklontjes) per blikje op, die zorgt dat het drankje ook nog eens heerlijk onschuldig smaakt.

Ik begrijp wel waarom kinderartsen aan de bel trekken... Toch besluit het ministerie van VWS dat een verbod niet de oplossing is en dat ouders, scholen en sportverenigingen verantwoordelijk zijn voor de voorlichting hierover. Daar gaan we weer... Stel je voor dat je als ministerie eens positie inneemt en een impopulair verbod invoert. Nee, liever ingaan tégen het advies van artsen, dan de voedingsindustrie en burgers tegen de haren instrijken.

Het ministerie gaat voorbij aan het feit dat energiedrankjes zo bizar goedkoop zijn. Met minder dan 0,50 eurocent zijn ze goedkoper dan een flesje bronwater. Daarmee is de keuze voor een puber makkelijk gemaakt en is de rit naar de supermarkt in de 'grote pauze' een feit. Dit is voor ouders nauwelijks te controleren of te sturen. Het is inmiddels ook al een bekend plaatje geworden: de jongere met in de ene hand een blikje energy en in de andere de mobiel. Korte en snelle kicks voor het grijpen; dat is toch té verleidelijk. Dat steeds weer andere belangen dan de gezondheid voorop moeten staan verbaast me al niet meer, slechts verontwaardiging en bezorgdheid blijven over...

Vorige week stond een artikel in de krant waarin stond dat kinderartsen een verbod willen op energiedrankjes voor minderjarigen. Zij zien een stijging van jongeren die door het drinken van de oppeppende drankjes op de eerste hulp terecht komen, omdat het gebruik sterkt toeneemt. Maar wat maakt nou dat energiedrankjes zo populair zijn?

Allereerst zijn ze sterk op de markt gezet. Noem een stoer en snel evenement en om welke sponsor kun je niet heen? Juist: de welbekende Rode Stier. Pubers en tieners zullen hiermee eerder geassocieerd willen worden dan met sinaasappelsap, want imago is alles!

'6,5 suikerklontjes voor onschuldige smaak'

Een bezoek aan de website van eerdergenoemde levert de lollige stelling dat hun "functionele drank kwalitatief hoogwaardige ingrediënten bevat". Fijn, dan weten we in elk geval dat ze hun best doen om het drankje zo goed mogelijk te laten slagen. Begrijpelijkerwijs willen ze ons vooral attent maken op de gunstige effecten van hun ingrediënten en in bemoedigend taalgebruik leggen ze ons graag uit hoe gezond deze dus voor je zijn. Zelfs het water in het drankje komt uit de Alpen gestroomd. Heel fijn....

Wat uitblijft is de informatie over de eventuele negatieve gevolgen voor je lijf. En dan vooral voor dat van opgroeiende kinderen en jonge volwassenen. Want die effecten zijn er!

'6,5 suikerklontjes voor onschuldige smaak'

Een blikje energiedrank van 250 ml bevat gemiddeld 80 mg cafeïne en bevat daarmee bijna net zoveel cafeïne als een kopje filterkoffie (85 mg). Na 10 minuten bereikt de cafeïne je bloed; de hartslag en bloeddruk gaan omhoog en kort daarna behaalt de cafeïne een piek in je bloed. Je voelt je een stuk alerter en meer geconcentreerd. Na een uur krijgt je lichaam een dip omdat het effect van de cafeïne stopt. Je energieniveau daalt en het duurt vervolgens gemiddeld 12 uur voordat de cafeïne volledig uit het bloed is verdwenen.

Omdat na een uur de dip en het bijhorende vermoeide gevoel intreden nemen veel jongeren opnieuw een blikje energiedrank. En dit proces herhaalt zich nog een aantal keer per dag. Omdat de cafeïne pas na 12 uur volledig uit het lichaam is, wordt deze dus als het ware 'gestapeld' en dat is een enorme belasting voor het hart, lever en de nieren. Tel daar de 26 gram suiker (lees: 6,5 suikerklontjes) per blikje op, die zorgt dat het ook nog eens heerlijk onschuldig smaakt.

Ik begrijp wel waarom kinderartsen aan de bel trekken... en we mogen toch aannemen dat zij het goed met onze jeugd voor hebben, nietwaar? Toch besluit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat een verbod niet de oplossing is. Er staat immers op een blikje vermeld dat het niet geschikt is voor kinderen en daarmee zijn ouders, scholen en sportverenigingen vervolgens verantwoordelijk voor de voorlichting hierover. Gut, daar gaan we weer... stel je voor dat je als ministerie eens positie inneemt en een impopulair verbod invoert. Nee, liever ingaan tégen het advies van artsen dan de voedingsindustrie tegen de haren instrijken. Nederlanders laten zich niet graag een verbod in de maag splitsen, dat klopt. Een ministerie zal zich wel tien keer bedenken voordat het de burgers tegen zich in het harnas jaagt en schuift de verantwoordelijk dus liever van zich af.

Het ministerie gaat voorbij aan het feit dat energiedrankjes zo bizar goedkoop zijn. Met een bodemprijs van onder de 0,50 eurocent zijn ze goedkoper dan een flesje bronwater. Daarmee is de keuze voor een puber makkelijk gemaakt en is het voor ouders niet meer te controleren of te sturen. Want als de drankjes zo makkelijk en goedkoop verkrijgbaar zijn, is de rit naar de supermarkt in de 'grote pauze' een feit. Het is inmiddels ook al een bekend plaatje geworden: de jongere met in de ene hand een blikje energy en in de andere de mobiel. Korte en snelle kicks voor het grijpen; dat is toch té verleidelijk.

Dat steeds weer andere belangen dan de gezondheid voorop moeten staan verbaast me al niet meer, slechts verontwaardiging en bezorgdheid blijven over...

Meer berichten