Ondernemerskoppel Michel Wenzel en Marjon Vermeulen staan samen aan het roer van Thearent. Zij wonnen met hun bedrijf de verkiezing Onderneming van het Jaar van VOA.
Ondernemerskoppel Michel Wenzel en Marjon Vermeulen staan samen aan het roer van Thearent. Zij wonnen met hun bedrijf de verkiezing Onderneming van het Jaar van VOA. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Prijs is het mooiste compliment'

Ze worden overstelpt met taarten, bloemen en heel veel felicitaties. Sinds Michel Wenzel (46) en Marjon Vermeulen (48) met hun bedrijf Thearent zijn uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar, is het een gekkenhuis. De twee komen volop in het nieuws, zijn hot op de sociale media en zien zichzelf terug op billboards. De overwinning hadden ze niet verwacht, want hun bedrijf is vooral buiten de regio actief. Dat ze wereldwijd opereren en marktleider zijn op hun vakgebied, leek een goed bewaard geheim. Een gesprek met een gedreven ondernemerspaar.

"We staan inmiddels op billboards, ongelooflijk." Nuchter en no-nonsense, zo omschrijven Michel en Marjon zichzelf, maar vorig week werden ze toch overdonderd. In een bomvol Castellum sleepten ze de titel Onderneming van het Jaar in de wacht. "Ik vind het nu heel erg leuk, maar het moest wel landen," zegt Michel. "Ik had nog nooit meegemaakt dat je iets wint. Het duurde even voordat ik het echt besefte."

De titel is heel bijzonder, stelt het paar. "We merken dat dit ons echt gegund wordt, terwijl we relatief onbekend zijn. We werken vooral buiten de regio, nationaal en internationaal. De ondernemers hebben echt waardering laten blijken voor ons bedrijf, terwijl ze ons eigenlijk niet kennen. Dat we de prijs hebben gekregen, is het allergrootste compliment."


Deze titel is de bekroning na jarenlang hard werken, lef hebben, vernieuwend zijn en tegelijkertijd een solide basis bouwen. Michel begon Thearent in een loodsje in Boskoop, nadat hij het plan had opgevat om evenementen te gaan aankleden met theaterdoeken en andere vormen van textiel. Het bedrijf ging goed en groeide uit tot een internationale onderneming met vestigingen wereldwijd.


Michel, uit Den Haag, ontdekte op de MTS zijn liefde voor techniek. Hij deed vervolgstudies lasertechnieken en fotonica aan de Technische Hogeschool in Rijswijk en aan de TU in Delft. Vanaf zijn tweeëntwintigste organiseerde hij lasershows bij evenementen en reisde de hele wereld over. Marjon was een van zijn eerste klanten. "Ik ben opgegroeid in Boskoop en bij toeval de evenementenbranche ingerold. Dat beviel zo goed dat ik het jarenlang heb gedaan. En met veel plezier bij VanderLOO party & business events heb gewerkt in Waddinxveen."

Marjon boekt Michel regelmatig voor evenementen van haar klanten. Ze kennen elkaar al negen jaar als plotseling de vonk overspringt. "We hadden altijd een zakelijk contact, maar opeens veranderde dat," blikt Marjon terug. "Ik wist opeens dat ik met hem verder wilde. En dat was wederzijds."

Het stel krijgt een relatie en ze gaan samen in Boskoop wonen. In die tijd besluit Michel te stoppen met de lasershows. De productiekosten zijn zo hoog, dat het niet meer rendabel is. Hij begint met Thearent, heel bescheiden in een kleine loods met gehuurde doeken. Dat verandert al snel, het gaat heel goed met het bedrijf. Er komt een nieuw hoofdkantoor in Hazerswoude-Dorp, een eigen productielijn in textielelementen, buitenlandse vestigingen en steeds meer medewerkers.

Drie jaar geleden stapt Marjon ook in de zaak. Zij heeft sindsdien de dagelijkse leiding, terwijl Michel de business en de relaties onderhoudt. "Ik vond dat ik hem moest helpen met het bedrijf," zegt Marjon. "Michel moet veel reizen, we hebben vestigingen in Europa, Amerika en in China. Het was voor hem niet meer te doen om het bedrijf vanuit het buitenland te leiden. Nu hebben we de taken verdeeld."

Ze is blij met hoe het nu gaat. "Zijn levenswerk is ook mijn levenswerk geworden. Alle grote beslissingen nemen we samen. Dat kan ook bij de haard met een wijntje. Al proberen we thuis niet voortdurend over de zaak te praten."

Meer berichten