Het Hazeveld, waar de excursie begon van groep 8 van de Johannes Postschool in Hazerswoude-Dorp
Het Hazeveld, waar de excursie begon van groep 8 van de Johannes Postschool in Hazerswoude-Dorp

Herdenk de Joodse slachtoffers

"Binnenkort start Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn (SHJVS) weer met haar scholenproject over de deportatie van de Alphense joden", zegt voorzitter Kees Slingerland. "Wij willen de jeugd betrokken houden bij de deportatie van de Joden op 30 september 1942. Van de 63 Joodse Alphenaren hebben 55 de oorlog niet overleefd."

Het scholenproject is zowel bedoeld voor het basis- als het middelbaar onderwijs. Centraal hierin staan interviews met ooggetuigen. "We kunnen gastlessen en rondleidingen geven", vertelt samensteller en bestuurslid educatie Kees Visschedijk.


"De inhoud van het project kan ook gebruikt worden voor spreekbeurten of eigen projecten van scholieren." Over belangstelling van de scholen heeft het stichtingsbestuur niet te klagen. Sommige bezoeken zelf vooraf het Anne Frankhuis in Amsterdam.


Het scholenproject is niet de enige manier om het historisch besef levendig te houden. "Jaarlijks herdenken we de vervolging en moord op de Alphense Joodse medeburgers", licht secretaris Albert Bremer toe. "De plechtigheid vindt plaats op de dag van de Dodenherdenking om 19.00 uur bij het Joods monument aan de Laan der Continenten. Daarna volgt de stille tocht naar het verzetsmonument tegenover het oude raadhuis."


Monument

Nadat aan het eind van de oorlog bleek dat er van de Joodse gemeenschap bijna niemand vanuit de kampen was teruggekomen, werd de synagoge aan de Samuel Aardewerksteeg verkocht aan de Remonstrantse gemeente.

Van de vroegere Joodse begraafplaats aan de Aarkade staat alleen het Metaheerhuisje (washuisje) er nog. Op de Oosterbegraafplaats staat een klein monument met een plaquette die uit twee delen bestaat. Het andere is ingemetseld in het monument op de Joodse begraafplaats in Katwijk, waar de resten van de Alphense begraafplaats heen zijn gebracht en herbegraven.

Een nieuwe mogelijkheid om de herinnering levend te houden zijn Stolpersteine van Gunter Demnig. Bremer: "Het zijn struikelstenen van 10 bij 10 cm die neergelegd worden bij huizen waar weggevoerde Joodse mensen hebben gewoond. Mensen die erlangs komen blijven wellicht staan en worden aangezet tot nadenken. Het gaat om 26 adressen en het brengt ook de nodige kosten met zich mee. We zijn nog in gesprek met Alphens.nl en de gemeente. Meer kan ik er niet over zeggen."


Verband met gemeenschap

In eerste instantie lijkt het verband tussen de bestuursleden en de vroegere Joodse gemeenschap ver te zoeken, maar dat is niet het geval. Slingerland: "Mijn dochter is getrouwd met een Israëliër en heeft ook het Joodse geloof aangenomen. Zelf ben ik ook bekend met de Thora, de Joodse Bijbel, en ik ben diverse keren in Israël geweest." De betrokkenheid van hem gaat nog verder: "Ik ben ook bestuurslid van Stichting Wiesenthalfonds en voorzitter van het comité Herdenkingen."


Als twaalfjarige kreeg Visschedijk belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. "Op een gegeven moment vroeg ik me af waarom niemand iets deed om de deportatie van de Joden tegen te houden. Daar kreeg ik geen of teleurstellende antwoorden op en heb ik een boek erover geschreven in 'Waar ze ook heengaan, ze hebben in ieder geval mooi weer'. Samen met Nancy Ubert heeft hij de toneelstukken 'Nadien' en 'En toen die dag...' geschreven, gebaseerd op zijn boek.


Bremer is als enige Joods in het bestuur. 'Ik ben afkomstig uit Amsterdam en heb zelf veel familie verloren, wat het onderwerp voor mij heel dichtbij brengt. Ik ben voorzitter geweest van de Stichting Joods Alphen. Johan Westmaas heeft me vanuit die functie bij deze stichting betrokken." Op zijn beurt heeft Ernst-Jan Westmaas na het overlijden van zijn vader, zijn rol overgenomen. Zijn vader had destijds een sterke bindingen met de Joodse gemeenschap van Alphen.

Meer info: www.shjvs.nl

Meer berichten