Brenda Zaal is initiatiefneemster van de LiefsFabriek, samen met zusje Anne. De creatieve fabriek in de polder gaat er definitief komen. Foto: Morvenna Goudkade
Brenda Zaal is initiatiefneemster van de LiefsFabriek, samen met zusje Anne. De creatieve fabriek in de polder gaat er definitief komen. Foto: Morvenna Goudkade

'LiefsFabriek geeft heel veel energie'

Ze is één van de Liefszusjes. Brenda Zaal (32) was samen met zus Anne veelvuldig in het nieuws vanwege hun plannen voor een creatieve fabriek in de polder. De zussen organiseerden in december een pop-upfabriek in een bedrijfspand in Hazerswoude. Een try out, om te bekijken of hun plannen levensvatbaar zijn. Dat bleek het geval, de proef was een doorslaand succes. De zussen wisten een ware hype te creëren met hun actie met rode pakketten. Inmiddels hebben Brenda en Anne bekendgemaakt dat de LiefsFabriek er gaat komen. Maar waar precies is nog even geheim.

Hoewel de zusjes behoorlijk onafscheidelijk zijn, is Brenda momenteel het aanspreekpunt voor de LiefsFabriek. Anne (29) is hoogzwanger en bijna uitgerekend. "Zij moet nu even rustig aan doen," zegt Brenda. Ze heeft, samen met Anne, een enerverende tijd achter de rug. "De pop-upfabriek was geweldig om te doen. Heel intens, maar dat geeft ook heel veel energie. En nu moeten we doorpakken, moeten we de LiefsFabriek echt vorm gaan geven."

Ze legt uit dat het nog niet zeker is waar de fabriek precies gaat komen. "De bedoeling is wel in Hazerswoude. We krijgen nog steeds aanvragen van mensen die met ons mee willen doen, dus misschien hebben we een groter pand nodig dan wat we eerst dachten."

Met de creatieve fabriek gaat een droom in vervulling, zegt Brenda, die opgroeide in Hazerswoude en sinds vier jaar in Boskoop woont met haar gezin. "Zolang ik me kan herinneren ben ik al creatief geweest, vanaf de kleuterschool. Dat was toen knippen-plakken-knutselen niveau, maar ik wilde meer."

Ze heeft een wat aparte schoolcarrière zoals ze zelf zegt. Na het VWO volgt ze een MBO-grafische opleiding en gaat daarna naar de kunstacademie. Ze heeft dan haar latere echtgenoot Robert al ontmoet, in dorpskroeg De Mug in Hazerswoude. "Daar hadden we onze eerste zoen. En vervolgens kregen we verkering."

Zusje Anne gaat ook studeren, aan de PABO, en leeft haar creativiteit uit als juf in het basisonderwijs. Als Brenda klaar is op de kunstacademie wil ze een baan gaan zoeken. Maar dat valt nog niet mee. "Het was midden in de crisis. Er waren nauwelijks banen en dan wilden ze ook nog jarenlange ervaring. Ik dacht, wat moet ik nou. Toen besloot ik het zelf te gaan proberen."

Brenda wordt zelfstandige en vindt een plek bij een collectief in Leiden. Ze werkt als grafisch ontwerper en maakt websites en huisstijlen in opdracht.

"Anne en ik zagen elkaar heel veel," vertelt Brenda. "We liepen op gegeven moment allebei tegen onze creatieve grenzen aan. Ik als ontwerper in opdracht en zij als juf."

De zussen besluiten om elke week samen af te spreken. "We wilden dingen maken en verzinnen en doen die we zelf leuk vonden."

Al snel groeit de hobby uit tot Liefslabel, een heuse onderneming. "We maakten fysieke producten en werkten vanuit huis," zegt Brenda. "We produceerden alles vanaf de keukentafel. Mijn huis was creatieve werkplek, Anne's huis was magazijn, winkel en distributiecentrum. Het liep een beetje uit de hand, haha."

Vorig jaar besloten Brenda en Anne een volgende stap te zetten. "We wilden gewoon een eigen plek en dan met nog meer mensen. We bedachten dat we dan een creatief team konden samenstellen en elkaar versterken."

Ze nemen een optie op een pand aan de Voorweg in Hazerswoude. Wat volgt is een charmeoffensief om geld in te zamelen voor de huur van het pand en om medehuurders te zoeken. De acties zijn een groot succes. "We hebben nog steeds aanvragen en moeten inmiddels mensen teleurstellen die met ons mee willen doen. We kijken nu verder naar andere panden. Maar De LiefsFabriek komt er zeker!"

Meer berichten