Archeon
Archeon

Gratis Open Dag Museumpark Archeon

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 13 januari voor alle inwoners van de gemeente Alphen a/d Rijn. Zij krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs bij de kassa. Alle locaties zijn van 11.00 tot 17.00 uur open, er zijn veel 'bewoners' aanwezig en er zijn extra activiteiten.

Dit wordt de derde winter op rij dat Museumpark Archeon een Open Dag organiseert voor alle Alphenaren. "Wij zijn een Alphens museum en daarmee een grote trekpleister voor onze gemeente. Daar zijn we trots op", zeggen directeuren Monique en Jack Veldman. "We wonen zelf in Alphen, alleen al daarom vinden wij het fijn dat we één keer per jaar onze deuren open kunnen zetten voor alle inwoners."


Activiteiten

Op de meer dan veertig locaties zijn 'bewoners' uit de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis aanwezig. Zij vertellen over hun onderkomen, geven kleine demonstraties en doen activiteiten met bezoekers. Op het programma staan schminken en vuur maken in de prehistorie. Romeinse massage, exerceren met soldaten en een rondleiding in het Romeinse dorp. Je kunt armbandjes vilten, zelf broodjes bakken, zwaardvechten en boogschieten. Ook zijn er verhalen van de chirurgijn, demonstraties over koken en demonstraties van de smid.

Voorstellingen & shows

In de middeleeuwse kloosterkeuken treedt Pax et Bonum op. De koorleden zijn de 'broeders' die in het klooster 'wonen'. Zij zingen Gregoriaanse en wereldse liederen. Ook vertellen ze alles over het klooster, de kloostertuin en het leven in een klooster. In de grote bovenzaal van het Klooster treedt Jannes de Goochelaar op met zijn show 'Geheim in het Klooster'. De show wordt doorlopend herhaald, zie het dagprogramma. In de Romeinse Arena is om 13.00 en om 15.00 uur een grote roofvogelshow. De vogels scheren vlak over de hoofden van de toeschouwers.


IJsbaan & horeca

Een extra attractie in de wintermaanden is de overdekte ijsbaan op echt ijs. Huur schaatsen (5 euro) of neem je eigen schaatsen mee (geen noren). Ouders kunnen genieten van glühwein. In de refter, eetzaal, van het Klooster is de specialiteit pannenkoeken! Het pannenkoekenhuis is open tot 19.00 uur. De hele dag is er 'Koek & Zopie'.


Musea en exposities

In het Archeologiehuis is het Graf van Wassenaar te zien met als nieuwe aanwinst een reconstructie van het gezicht van een Bronstijdman. Het Romeins Museum laat het leven aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, zien. Hier ligt o.a. een originele visserskano behorend tot de Schepen van Zwammerdam. In de Restauratiewerf wordt een van de grote platbodems gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt: iedereen mag meedoen! Dus als bezoeker kun je meehelpen bij het 'in elkaar zetten' van deze boot van enkele tientallen meters lengte. In het Romeinse Badhuis is de tijdelijke expositie Koud! Hier kun je zien hoe mensen in vroegere tijden omgingen met de winterse condities.


Banenmarkt

In de Romeinse Herberg is deze dag géén buffet. Er is op 13 januari tussen 12.00 en 16.00 uur wel een grote banenmarkt. Archeon zoekt medewerkers voor in het museumpark. In de horeca is altijd plaats voor harde werkers. Op de locaties in het museumpark is vooral behoefte aan ambachtslieden. Ook zijn hiervoor vrijwilligers welkom.


Meer informatie

Op www.archeon.nl staan een plattegrond, virtuele rondleidingen, luchtfoto's en informatie over de locaties en normale activiteiten. Het complete programma van de Open Dag vind u hier. Entree, parkeren en alle activiteiten zijn op deze dag gratis. Het is verstandig om Archeon op de Open Dag met de fiets te bezoeken.

Meer berichten