Zadeltassen DNA

Foto: Helga Boudestein

Column van Karin Houdijk

Er is niet aan te ontkomen: Nederland gaat weer aan de goede voornemens. Er wordt driftig hardgelopen, gestopt met roken en gezond gegeten.


Nu kun je jezelf de vraag stellen: waarom ga je gezonder eten? Om af te vallen of om energieker te leven?


In deze tijd van het jaar is de eerste van de twee vaak doorslaggevend want het kerstvet moet eraf. Waarom de ene persoon trouwens na een week lang bleekselderij knagen weer als een welgevormde den door het leven kan en de ander na twee maanden zweten tijdens de Zumba er nog steeds als een ronde buxus uitziet... het blijft een raadsel.


Vele onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat snel afvallen minder handig is omdat dit vaak van tijdelijke aard is.

Daarnaast geven de zogenaamde 'crash' diëten een grote kans op het jojo-effect omdat het lichaam gedurende een periode heel weinig voeding binnen krijgt. Je lijf krijgt een seintje er weinig voedsel beschikbaar is en dat het daarom zuinig aan moet gaan doen met energie; hierdoor zal er weinig verbrand worden. Ondertussen slaat het lichaam zoveel mogelijk voeding op.

Wanneer het crashdieet eindigt zal het lichaam zoveel mogelijk van het eten op gaan slaan als vet, omdat het geleerd heeft dat er ook schaarser tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, word nu dus als extra vet opgeslagen en het gevolg is dat men juist weer meer aankomt in gewicht.

Ikzelf ben 'gezegend' met een setje zadeltassen aan de zijkant van mijn bovenbenen en ik vrees dat een groot aantal nichtjes van mij dit cadeau ook genetisch hebben meegekregen. Als ik mezelf weer tot sporten zet slinken de dijen gelukkig wel, maar strakke staken worden het eigenlijk nooit. Nu kan ik daarover mopperen en mezelf dagelijks kwellen op loopbanden en trilplaten, of ik kan mijn lijf nemen voor wat het is; ouder, wijzer en iets gevulder.

Waarom dan wel sporten en gezond eten? Omdat ik er zo van opknap! Goede voeding en bewegen doen iets met mij. Ik word er (meestal) blij van, heb minder lichamelijke kwaaltjes, ik slaap beter en ik heb meer energie.

Eigenlijk zul je deze effecten bij iedereen tegenkomen die besluit op de gezondere toer te gaan. En als dat dus je uitgangspunt is, in plaats van het streven naar een Doutzen Kroes-achtig lichaam, zul je merken dat het op de lange termijn niet als een opgave voelt. En weet je, als bonus ga je er stiekem toch ook nog mooier uitzien...

Meer berichten