Snotneus!

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Jos Gosen en ik was tot voor kort kinderarts in het Alrijne ziekenhuis te Leiderdorp. Was, want sinds 1 november ben ik met pensioen. Wat een gedoe, dat gepensioneerd zijn! Waar tot voor kort al mijn dagen helder voorgeprogrammeerd waren, poli, afdeling, spoed, dienst of slapen, daar moet ik nu zelf na gaan denken over wat zinvol is. En wat is er nu zinvoller dan kindergeneeskunde bedrijven?

Maar gelukkig is er een andere manier om met kindergeneeskunde bezig te zijn: via deze column in de krant. Gewoon een aantal dagelijkse kwalen bespreken, te adviseren en jullie vragen te beantwoorden.

Vandaag gaan we het over een virusinfectie hebben, die in deze maanden heel vaak voorkomt: het RS-virus. Wat is dat voor een virus? Het is een luchtwegvirus, waar vooral zuigelingen en peuters tot twee jaar last van hebben. Het zijn de jongste kinderen die het meest last hebben van de infectie.

De symptomen zijn als van een gewone verkoudheid: hoesten met een volle hoest, koorts, een snotneus en wat meer moeite met eten en drinken. De meeste kinderen verdragen dit zonder problemen, maar soms verloopt de infectie heftiger: kinderen worden benauwd, wat je kunt zien aan het meebewegen van het hoofd bij de ademhaling. Ook kunnen de kinderen onrustig of juist te rustig worden.

Er zijn een aantal risicofactoren voor een ernstiger verlopende infectie: zuigelingen jonger dan twee maanden, zuigelingen die te vroeg geboren zijn of kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Als je een kind in deze leeftijd hebt dat verkouden wordt, dan doe je eigenlijk altijd hetzelfde: je probeert de neus open te krijgen door de neus leeg te zuigen met een slijmzuigertje en druppelt daarna de neus met zout water. Beiden kun je bij de drogist kopen. Daardoor gaat het drinken makkelijker. Bij koorts en een oncomfortabel kind kun je paracetamol overwegen. De voeding biedt je vaker in kleinere hoeveelheden aan.

Alarmsymptomen zijn een onrustig kind, een te rustig kind en een benauwd kind. In dat geval moet de huisarts geraadpleegd worden. Dat doe je ook, als je kind helemaal geen voeding meer wil nemen.

Gelukkig zit het niet altijd tegen: de meeste zuigelingen overwinnen dit virus zonder problemen in een week tijd. Maar soms is extra ondersteuning nodig in het ziekenhuis.

Belangrijk blijft: kijk goed naar je kind en laat bij twijfel de huisarts mee beoordelen.


Heeft u een vraag voor dokter Jos? Mail naar: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten