Ruth van der Meer doet graag iets voor anderen. Ze helpt als vrijwilligster mee in de nieuwe LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp.
Ruth van der Meer doet graag iets voor anderen. Ze helpt als vrijwilligster mee in de nieuwe LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik word hier altijd heel erg blij van'

De afgelopen twee weken in de LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp geweest? Grote kans om Ruth van der Meer (37) tegen het lijf te lopen. Ruth is er steun en toeverlaat en helpt als vrijwilligster mee om de LiefsFabriek van de grond te krijgen. De jonge moeder van twee kinderen heeft, naast gezin en werk, flink aangepoot bij de creatieve hotspot aan de Voorweg. Schoonmaken, lunch verzorgen en vooral heel veel pakketten inpakken. De LiefsFabriek, een idee van zusjes Brenda en Anne, werd in één klap bekend door een spraakmakende actie met rode pakketten.


"Ik volgde Brenda en Anne op Facebook, onwijs enthousiaste meiden, "' vertelt Ruth. "Ik las over hun plannen voor de LiefsFabriek en vond het superstoer. Ik kan zelf niks creatiefs, maar heb me gemeld als vrijwilligster. Ik ben gaan schoonmaken, koffiezetten en inpakken dus."

Vooral inpakken, lacht Ruth. Want van de honderden pakketten 'Voor jou' die zijn verspreid als ludieke actie, heeft ze er heel veel ingepakt. "Ik word hier heel blij van," zegt Ruth. "Het is supergezellig in de LiefsFabriek en Bren en Ann zijn zulke blije meiden. Het voelde meteen heel vertrouwd."


Het is niet het enige wat ze voor een ander doet. Ruth gelooft in het belang van iets bijdragen aan de samenleving. "De maatschappij is best wel op zichzelf gericht. Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een stukje mooier wordt als je ook iets voor een ander doet."

Ruth staat positief in het leven, maar heeft ook moeilijke tijden gekend. Ze groeide op in Moerkapelle in een groot gezin. "Ik was de oudste van zeven kinderen. Mijn moeder had gezondheidsklachten, daardoor had ik al heel jong een groot verantwoordelijkheidsgevoel."


Na de middelbare school gaat Ruth een kappersopleiding doen. Maar als ze achttien is, verandert haar leven ingrijpend. Ze wordt plotseling ernstig ziek en raakt zelfs verlamd. Ze komt terecht in een revalidatiecentrum. "Het bleek te gaan om een conversiestoornis, veroorzaakt door psychische overbelasting," vertelt Ruth. "Er is dan zoveel stress dat het lichaam bepaalde functies uitschakelt."

In de periode dat ze in het revalidatiecentrum verblijft, krijgt ze bezoek van een leuke jongen, haar latere echtgenoot Maurice. "Hij kwam me vaak opzoeken, ik had geen idee waarom, maar bij hem was de vonk al overgesprongen, dat gebeurde bij mij later ook." Maurice had al voor haar gekozen, ook al was ze verlamd gebleven, zegt Ruth, maar gelukkig herstelde ze volledig.

Ruth en Maurice trouwen een paar jaar later en er komen twee kinderen, Job van 12 en Jesse van 8. "We hebben een tijdje in Bleiswijk gewoond en zijn daarna verhuisd naar het ouderlijk huis van Maurice in Benthuizen," vertelt Ruth. "Hij heeft ook het familiebedrijf overgenomen, in grondverzet."


Ruth moet wel wennen aan haar nieuwe woonplek aan de Hoogeveenseweg, tussen twee dorpen in. "Het was er heel stil, maar achteraf was het goed voor me, want ik ben allemaal dingen gaan doen die ik anders niet gedaan had. Ik ben echt uit mijn comfortzone gekomen, mensen en activiteiten op gaan zoeken."

Ze vindt een nieuwe baan in een kledingwinkel, gaat commissiewerk doen bij de tennisclub in Hazerswoude en wordt voorzitter van de ouderraad op school. Ook helpt ze als vrijwilligster bij Zwembad De Hazelaar.

Heel speciaal is het werk in het Ronald McDonald Huis van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. "Ik doe daar vrijwilligerswerk als kapster. Ik knip gratis ouders en andere leden van het gezin die daar verblijven bij de zieke kinderen. Mensen hebben wel iets anders aan hun hoofd dan naar de kapper gaan." Allemaal dingen die op haar pad komen en die in haar leven passen, zegt Ruth. Net zoals de LiefsFabriek. "Ik blijf er heel graag komen, tot ze me eruit zetten, haha."

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of oud. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en ieder verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten