Rob Korver was rechercheur in hart en nieren en streed tegen onrecht. Hij is nu vrijwillig chauffeur bij de Buurtbus Boskoop. Foto's: Morvenna Goudkade
Rob Korver was rechercheur in hart en nieren en streed tegen onrecht. Hij is nu vrijwillig chauffeur bij de Buurtbus Boskoop. Foto's: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid'

Rob is een geboren en getogen Boskoper. Dat hij bij de politie zou gaan, was voor iedereen een verrassing, ook voor hemzelf, zegt Rob. "Ik kom uit een schoenmakersfamilie. Op de middelbare school had ik geen idee wat ik daarna wilde gaan doen. Ik nam een baantje op een kwekerij, om geld te verdienen."

Rob vertelt dat een vriend van zijn vader zorgt voor een grote omslag. "Hij zei, waarom ga je niet bij de politie, er zijn zoveel mogelijkheden. Het kwartje viel bij mij op het juiste moment. Ik was net achttien en ben naar de politieschool in Arnhem gegaan."

In Arnhem treft Rob een heel andere wereld. "De politieopleiding was toen heel goed, veel beter dan nu. Ik kwam intern, dat was toen gebruikelijk. We sliepen in barakken, deden veel aan sport, deden exercitie. Het was een soort militaire opleiding."

Rob vond het geweldig, al is het soms afzien. "Ik had het buitengewoon naar mijn zin. Het vormde je karakter. Discipline was belangrijk. En rechtvaardigheid."

Na zijn afstuderen bij de politie gaat Rob werken op verschillende politieposten in de regio. Hij werkt als agent in diverse plaatsen in het Groene Harte en stapt op zeker moment over naar recherche. Het blijkt een gouden greep.

"Ik was in Ter Aar ten tijde van een beruchte moordzaak, " vertelt Rob. "Toen ben ik gestart bij de recherche." Ook andere grote zaken in de regio Alphen worden door hem behandeld. "Recherchewerk was echt mijn ding. Ik was rechercheur in hart en nieren."

Toch ziet Rob ook de andere kant van politie en justitie, zegt hij: "Ik heb gezien hoe krom het recht kan zijn. Daar wilde ik iets aan doen. Ik ben politicologie gaan studeren, ik ben politiek actief geweest, maar die wereld past mij niet. Ik ben geen politiek persoon, ik zeg wat ik denk."

Rob stapt uit de politiek en wordt docent. "Binnen de politieorganisatie heb ik een docentenopleiding gevolgd, juridische vakken. Ik ben les gaan geven op politieacademies, landelijk." Hij combineert een tijdlang recherchewerk met doceren, maar stopt op zijn vijftigste als rechercheur. "Het mooiste vak wat er is, maar met veel misstanden, dat wilde ik niet meer." Rob vertelt dat hij contact had met Peter R. de Vries en ook John van den Heuvel ontmoette. "Burgers weten soms echt niet wat er allemaal speelt."

Lesgeven doet hij nog een aantal jaren. "Als praktijkdocent kun je iets nuttigs met je kennis doen, ik heb het met veel plezier gedaan. " Rob vertrekt bij de politie als hij 59 is. "Ik had de nodige boodschappen afgegeven. Omdat ik nog wel iets op mijn vakgebied wilde doen, ben ik voor een strafrechtadvocaat zaken gaan analyseren. Nog steeds volg ik de ontwikkelingen bij politie en justitie op de voet."

Toen hij een oproep zag voor vrijwillige chauffeurs bij de Buurtbus Boskoop, melde Rob zich aan en reed de eerste ritten onder bizarre winterse omstandigheden. "Sindsdien ben ik beroemd, haha. Nee gekheid, autorijden vind ik leuk en als je er mensen mee kunt helpen, waarom niet? Ik hoop dat de buurtbus wel gaat lopen, want de mensen moeten er nog aan wennen. Het heeft, denk ik, tijd nodig."

Meer berichten