Aed buiten aan de muur bij Huisartsenpraktijk Benthuizen
Aed buiten aan de muur bij Huisartsenpraktijk Benthuizen

AED kan ook buurtbewoners redden

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED's in Nederland hangen binnen in gebouwen. Het is echter belangrijk dat er voldoende AED's buiten bereikbaar zijn om snel ter plaatste te kunnen worden gebracht, vooral in woonwijken, omdat daar de meeste hartstilstanden plaatsvinden.

Benthuizen - Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen zes minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan vele levens redden als er een AED die buiten hangt in de buurt kan worden gebruikt.

Veel praktijken en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen, in een pand dat ook nog eens 's nachts vaak gesloten is. Om meer AED's naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door praktijken in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen.

Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. Huisartsenpraktijk Benthuizen, de EHBO Benthuizen - Hazerswoude-Dorp en de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer, dragen deze actie een warm hart toe en plaatsen de AED van de EHBO Benthuizen in de speciale Hartstichting-AED-kast. Vanaf heden is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat de praktijk gesloten is.

De AED wordt aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de omgeving krijgen burgers die bij dit systeem staan aangemeld een oproep om te gaan reanimeren.
Zij krijgen de informatie over de locatie van de AED zodat ze deze kunnen gebruiken om het slachtoffer zo snel mogelijk te reanimeren. Dit oproepsysteem is landelijk actief.

Kunt u zelf reanimeren, meld u dan nu aan als burgerhulpverlener. De eerste zes minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen zes minuten bij het slachtoffer te zijn.
U misschien wel. Aanmelden kan via: www.hartstichting.nl/reanimatie/aanmelden-burgerhulpverlener.

Voor mensen die nog niet kunnen reanimeren, aanmelden voor een cursus kunt u doen via www.hartstichting.nl/reanimatiecursus.

Praktijken liggen vaak in woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.

Lijkt het u leuk om met een grote groep te leren reanimeren? Op de aanmeldpagina van de reanimatiecursussen staan ook de contactgegevens van de partner die de cursus aanbiedt. U kunt contact opnemen met de partner om af te spreken wat uw wensen zijn voor de reanimatiecursus. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de reanimatiecursus in uw eigen praktijk te laten plaatsvinden. Zo kunt u samen met uw collega's leren reanimeren.

Meer berichten