Het brandweerteam werkt ook met de jaarwisseling. Zij staan voor de  genoemde tankautospuit brandweer
Het brandweerteam werkt ook met de jaarwisseling. Zij staan voor de genoemde tankautospuit brandweer

'Goede voorbereiding is 't halve werk'

Alphen aan den Rijn - "Juist die voorbereiding is het halve werk", stelt Wim van Egmond van de Alphense kazerne aan de Havenstraat. "Wij zijn paraat, de kazerne is extra bezet met zowel beroepsmedewerkers als vrijwilligers. Maanden van te voren zijn we al bezig met het draaiboek. Hierbij werkt de brandweer nauw samen met andere hulpdiensten zoals de politie en gemeente.


"Zo rijdt er tijdens de jaarwisseling een onopvallende auto door Alphen aan den Rijn met daarin een brandweerman en een politieagent, beiden zonder uniform. Zij staan in contact met de meldkamer. Wanneer ze bij meldingsplekken aankomen of onderweg incidenten signaleren, bekijken ze welke inzet er nodig is. Deze personen gaan ook in gesprek met mensen en geven advies voordat er problemen ontstaan. Hoe beter ze voorgelicht worden, hoe minder incidenten", stelt Van Egmond.
"Ervaring heeft ons geleerd dat de mate van urgentie-inschatting van burgers kan verschillen. De een vindt het wel meevallen als het vreugdevuurtje lekker brandt en de ander ziet een echte brand. Op deze manier kan de inzet van een volledige brandweereenheid onnodig zijn en kunnen de rode auto's snel uitrukken bij grotere incidenten met direct gevaar. Zo levert de brandweer een goede dienstverlening aan de burgers, we hebben immers te maken met leven en dood."

"Burgers kunnen zelf ook veel doen aan preventie", vervolgt Van Egmond. "Denk dan aan een aannemer die leegstaande gebouwen dichttimmert, scholen die afvalcontainers die dagen binnenhalen. De gemeente regelt het verwijderen van prullenbakken en sluit ondergrondse containers af. Juist op die plekken waar we iets kunnen verwachten, bereiden we ons voor op een verhoogd risico."


Mensen, water en slangen

"Onze tankautospuit, die standaard 1500 liter water in de tank heeft, bezit alle mogelijkheden om in korte tijd te blussen en mensen te redden. Dit type voertuig rukt vrijwel bij iedere melding uit en kan binnen zeven á acht minuten ter plaatse zijn. Met deze auto hebben we de basis bij ons. Mensen, water en slangen."

Deze preventieve werkwijze zet de brandweer ook door in 2018. Hoe realistischer de mannen zijn getraind, hoe beter ze voorbereid zijn. "Zo duiken onze brandweermannen regelmatig in sloten of plassen waar vaker dingen aan de hand zijn. Ervaring op die plekken is belangrijk. Drie keer per jaar oefenen we realistisch op de Maasvlakte. Dan staan er huizen in brand en bestrijden we branden volgens protocol alsof het echt is. Onze beroepsbrandweermannen zijn goed getraind. Zij volgen tijdens hun dienst een sportprogramma om fit te blijven en aan teambuilding te werken. Ook aan onze brandweervrijwilligers stellen we diezelfde sporteisen."

"Zelf rijd ik die dagen mee op de wagens als piketfunctionaris bij grotere incidenten. Het werken met feestdagen is vaak voor het thuisfront erger dan voor degene die werken. Natuurlijk ben je graag thuis, maar het hoort nu eenmaal bij het vak. Eens in de drie jaar hebben onze brandweermannen dienst met oud en nieuw. Na al die jaren dat ik bij de brandweer werkzaam ben, is mijn vrouw wel gewend dat ik bij nacht en ontij wegsprint. Champagne drinken doen we daarna wel weer."

Meer berichten