Gewoon bij Winny is elk weekend open van 10.00 tot 17.00 uur.
Gewoon bij Winny is elk weekend open van 10.00 tot 17.00 uur.

Het gonst in de polder Gewoon bij Winny

Sinds afgelopen zomer verwijst een bord langs de Hoogeveenseweg in Hazerswoude-Dorp gewoon naar Winny. Wie stopt en naar achteren doorloopt, wordt verwelkomd door allerhande dieren en, als het goed is, door John of Ria Switzar, de eigenaren en initiatiefnemers van deze mooie plek.

Hazerswoude-Dorp - 'Gewoon bij Winny' is een pleisterplaats waar de koffie klaar staat en de taart zelfgebakken is. Een bijzondere pleisterplaats waar iedereen welkom is, jong en oud, zorgbehoeftig of niet. Dat een dergelijke gastvrijheid niet gewoon is, ondervonden John en Ria met hun dochter Winny. Haar meervoudige handicap en de rolstoel waarin ze als gevolg daarvan zit, wierpen veel drempels op. Van een verjaardagsfeestje tot een gezinsuitje: vaak lukte het niet of was er voor Winny en haar rolstoel geen plek. John en Ria besloten een plek te creëren waar iedereen zich welkom kan voelen onder de noemer: vrijetijdsbesteding voor mensen met zorg.

De plek leent zich uitstekend om er even helemaal uit te zijn. Buiten is er veel ruimte en scharrelen kippen, honden, katten en paarden rond. Wie wil mag helpen met het verzorgen van de dieren en de moestuin, spelen in de zandbak of heerlijk wiegen op de rolstoelschommel. Als het lekker weer is, kan een ritje worden gemaakt in de ponykar.
Binnen brandt de kachel en is er volop plek om te knutselen of te helpen met bakken. Rustig in een hoekje zitten met de hond op schoot mag ook.

Alhoewel de meeste bezoekers zorg nodig hebben, willen Ria en John de nadruk leggen op de vrije tijd, plezier maken. Idealiter kunnen ook de verzorgers, veelal de ouders, genieten van wat vrije tijd. Gewoon bij Winny biedt de mogelijkheid tot opvang waardoor ouders wat tijd voor zichzelf kunnen hebben. Of simpelweg even koffiedrinken terwijl hun kind zich onder verzorgend toezicht vermaakt.

John is van de dieren, Ria van de gastvrijheid. Beiden proberen ze met eenvoudige middelen een zorgeloze tijd te bieden aan mensen die zorg nodig hebben. Ze doen dit niet alleen, ze krijgen van alle kanten hulp. Een vast, en groeiend, clubje vrijwilligers helpt bij de activiteiten. Daarbij worden ze steeds vaker benaderd door belangstellenden met suggesties en ideeën. Toen ze aan het sparen waren voor een rolstoelschommel, bood iemand aan er een te maken. Het rommelschuurtje is uitgegroeid tot een plek waar zelfgemaakte producten uit de wijde omtrek worden verkocht. En er is contact gelegd door wijkverpleging en welzijnsorganisaties. Zo groeit Gewoon bij Winny als vanzelf tot een kleine gemeenschap. Of, zoals Ria het uitdrukt: "Het gonst in het dorp."

Gewoon bij Winny is elke zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Voor meer informatie: www.gewoonbijwinny.nl en facebook.com/gewoonbijwinny.nl

Meer berichten