Johnno Keijzer werkte in de horeca en het onderwijs, voordat hij koos voor de boomkwekerij. Zijn hobby, het kweken van bonsaiboompjes, gaf de doorslag. Foto's: Morvenna Goudkade
Johnno Keijzer werkte in de horeca en het onderwijs, voordat hij koos voor de boomkwekerij. Zijn hobby, het kweken van bonsaiboompjes, gaf de doorslag. Foto's: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Het begon met bonsaiboompjes'

BOSKOOP – "Ik zag bonsaiboompjes bij een vriend, ik vond het leuk en wilde het ook proberen," vertelt Johnno. "Het werd een uit de kluiten gewassen hobby. Leuk voor thuis. Maar het was ook het begin van mijn interesse in de boomkwekerij."

Behalve de bonsaiboompjes had Johnno eerst niets met de groene sector. "Ik hield van koken en ben de koksopleiding gaan doen. Maar dat viel toch tegen." Johnno stapt over naar het onderwijs en gaat aan de slag als onderwijsassistent. "Met kinderen omgaan vind ik leuk. Bij Groene Hart Leerpark heb ik kooklessen gegeven, zo kon ik mijn koksopleiding ook benutten."

Uiteindelijk wil Johnny toch iets anders, geïnspireerd door zijn bonsaiboompjes. "Ik wilde meer weten over over teelt, over stekken en enten. Ik ging naar de boomteeltopleiding."

Een gouden greep, blijkt al snel. Johnno gaat aan het werk bij Wil van Ooi, die als boomkweker gevestigd is in de Berkenbroek, op het randje van Boskoop en Reeuwijk. "Hier ga ik nooit meer weg," zegt Johnno nu. "Ik heb het enorm naar mijn zin."

Met zijn leerbedrijf klikt het zo goed, dat er inmiddels toekomstplannen zijn gemaakt. "Wil, mijn baas, heeft geen bedrijfsopvolger," vertelt Johnno. "We hebben afgesproken dat ik op zeker moment het bedrijf zal overnemen."

Het zelfstandig ondernemerschap trekt hem aan. "Je moet doen wat je leuk vindt, anders hou je het nooit lang vol. Voor mij geldt: ik wil een eigen bedrijf, eigen baas zijn. Je eigen fouten maken, je eigen beslissingen nemen en je eigen successen hebben. Dat lijkt me het mooiste wat er is."

Johnno wil op termijn ook verhuizen naar het terrein van de kwekerij. "Samen met mijn vriendin wil ik hier dan een huis hebben. Mijn vriendin volgt een opleiding tot natuurvoedingsadviseur, zij zou een praktijk aan huis kunnen starten." Hij ontmoette zijn vriendin toen hij als kok in de horeca werkte. "Ik stond achter de pannen, zij stond een stukje ernaast. Ik ben gestopt als kok, maar zij heeft wel gekozen voor een toekomst met voeding. Ze wil mensen adviseren op het gebied van natuurvoeding."

Johnno bracht de lessen van zijn vriendin in de praktijk, toen hij besloot af te vallen. "Met voeding kun je een heleboel oplossen, dat werd me duidelijk. Ik was veel te zwaar, stond altijd te frituren. Inmiddels ben ik vijftig kilo kwijt en tegenwoordig eet ik rauw en onbewerkt voedsel. Ik voel me heel goed daarbij."

Op zijn leerwerkbedrijf, Van Ooi Dogwood Nursery, heeft hij het enorm naar zijn zin. "Dit is een vermeerderingsbedrijf, daar heb ik bewust voor gekozen. Ik wil zelf kweken en zelf vermeerderen. Stekken en enten wil ik heel goed leren."

Toen vorige week een speciale delegatie uit Myanmar het bedrijf kwam bezoeken en zijn baas Wil op zakenreis was, nam Johnno de honneurs waar. Hij gaf het zestienkoppige gezelschap een rondleiding over het bedrijf en presenteerde de vermeerderingstechnieken, alles in vloeiend Engels. Hij kreeg veel complimenten, maar blijft er nuchter onder. "Ik zou toch al een bedrijfspresentatie houden voor mijn medeleerlingen van de boomteeltopleiding. Toen kwam de vraag over de delegatie uit Myanmar. Ik zei, laat maar komen. Het is goed gegaan, ze toonden echt interesse."

Meer berichten