Psycholoog Bert Bavelaar: “Relativeer kerst en maak er zoveel mogelijk het beste van. Ook als je in de rouw bent. Zonder je dan liefst niet af; geef aan dat je door een moeilijke periode heengaat.” FOTO: Esmeralda Wybrands
Psycholoog Bert Bavelaar: “Relativeer kerst en maak er zoveel mogelijk het beste van. Ook als je in de rouw bent. Zonder je dan liefst niet af; geef aan dat je door een moeilijke periode heengaat.” FOTO: Esmeralda Wybrands

De perfecte kerst? Die bestaat niet!

Psycholoog Bert Bavelaar gruwelt er een beetje van. De beelden van al die happy family's die steevast in de media opdoemen, nu de feestdagen weer voor de deur staan. "Die gelukkige modelgezinnetjes rondom de kerstboom geven natuurlijk totaal geen realistisch beeld. De werkelijkheid is gewoon heel anders. En de samenleving is diverser. Zeker voor mensen die alleen zijn, net een dierbare zijn verloren of gescheiden zijn, ligt dit heel gevoelig."

Bert Bavelaar runt een eigen psychologiepraktijk in Alphen. "In de donkere periode voor kerst zien mijn collega's en ik veel mensen worstelen met gevoelens van eenzaamheid. Deels komt dat door het perfecte plaatje dat steeds in de media wordt geschetst. Gelukkige gezinnen, waarin iedereen zonder stress onder de kerstboom zit. Terwijl dat natuurlijk onzin is. Dé perfecte kerst bestaat helemaal niet.


Bavelaar neemt een boekje bij de hand: 'Single geluk' van Alexandra Heering. Bavelaar: "Alexandra beschrijft dat er in onze maatschappij steeds meer andere samenlevingsvormen aan het ontstaan zijn. Naast de traditionele gezinnen, heb je ook ouderen die alleen zijn, homoseksuele echtparen, 'singles', noem maar op. Je zou misschien denken: dit leidt tot een versnipperde en onthechte samenleving. Maar nee: ook deze singles kunnen verbinden met anderen, niet alleen 'het gezinnetje'. Ze doen het alleen op een andere manier!"

Op welke vorm van 'verbinden' doelt Bavelaar? "Nou, je kunt je natuurlijk heel goed verbinden met vrienden. Of iets sociaals gaan doen; vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Weer een ander verbindt met het geloof, met een dier of met de natuur. Maar 'verbinden' – ook tijdens de feestdagen – hoeft niet standaard met familie te zijn, waarom?"

Juist voor die feestdagen noemt Bavelaar 'verbinding' een kernwoord. "Als je eenzaam bent, is het belangrijk dat je je verbindt. Allereerst met jezelf. Daarmee bedoel ik dat je je eigen gevoelens niet wegdrukt, ook van eenzaamheid of verdriet. Gevoelens wegdrukken werkt echt averechts. Zie het maar als een boei die je onder water wilt houden, maar die toch steeds weer naar bovenkomt… Pas als je je gevoelens hebt geaccepteerd, kan je je verbinden.


Hoe stap je op mensen af? Oké, tijd voor actie. Maar hoe zet je de eerste stap? "Daar zit 'm inderdaad vaak het probleem," erkent Bavelaar. "Zeker als mensen fysieke klachten hebben, kan het lastig zijn om iemand te activeren. Maar bedenk goed: nieuwe vrienden of vriendinnen vind je echt niet ineens. Daar gaan echt wel maanden overheen."

Nieuwe mensen kun je in allerlei netwerken ontmoeten. In de steden en dorpen, maar ook via internet, apps en dergelijke. Bavelaar: "Een bekende 'buren-app' van nu is bijvoorbeeld Nextdoor. Er zijn veel vrijwilligersorganisaties en vergeet niet dat er ook veel uitjes zijn voor mensen die alleen zijn. Mocht je toch moeite hebben in beweging te komen, vraag dan hulp of laat merken dat je ertegen opziet. Hopelijk zijn er dan mensen bereid in je omgeving om mee te denken."

Bavelaar raadt mensen die een periode van rouw doorgaan één ding af: zonder je tijdens de feestdagen niet af. "Ik zou echt niet alleen langs het strand gaan lopen. Zoek eerder de mensen op die je vertrouwt. Geef aan dat je door een moeilijke periode gaat. Stel je kwetsbaar op. Juist in rouw, moet je dingen doen die goed zijn voor jezelf zijn. Volg de tips tegen decemberstress

zie de kaders onderaan deze pagina, red.

.
Relativeer kerst en maak er zoveel mogelijk het beste van. Besef: iedereen heeft gelukkige momenten, maar we zijn niet continu gelukkig. Een paar mooie decemberdagen zijn óók goed."

Meer berichten