Gids Dick Nieuwesteeg (l) toont zijn gezelschap de geheimen van de mispelboom tijdens de winterwandeling op de Sortimentstuin Harry van de Laar. Dick: 'Ik zal jullie een vergeten vrucht laten zien, het geheim van de mispelboom.' FOTO: Morvenna Goudkade
Gids Dick Nieuwesteeg (l) toont zijn gezelschap de geheimen van de mispelboom tijdens de winterwandeling op de Sortimentstuin Harry van de Laar. Dick: 'Ik zal jullie een vergeten vrucht laten zien, het geheim van de mispelboom.' FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

De geheimen van de mispelboom

Op de Proeftuin van Holland was het Kerstweekend. Bezoekers konden meedoen aan een winterwandeling door de Sortimentstuin Harry van de Laar en daarna genieten van glühwein bij de buitenhaard van Theeschenkerij de Proeftuin. Onze verslaggeefster liep ook mee.

"Mensen denken soms, in de winter is het buiten een kale boel. Toch is er ontzettend veel te zien. Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken, maar mensen moeten er wel op gewezen worden." Dick Nieuwesteeg is natuurkenner en voorzitter van de Stichting Sortimentstuin Harry van de Laar. De Boskoper is één van de gidsen bij de winterwandelingen tijdens het Kerstweekend op de Proeftuin.

"Winterkenmerken van bomen, silhouetten, bottels en bessen, dat ga ik jullie laten zien," belooft hij zijn gezelschap. Dat bestaat onder meer uit Jeannette en Kick Hartlief uit Boskoop. Ze hebben vrienden uitgenodigd om mee te gaan. "Wij komen uit Rotterdam," vertellen Marianne en Wout van der Most, die ook Kerstin van Steenoven hebben meegenomen.

Jeannette en Kick wonen in de buurt van de Proeftuin. "Ik loop hier vaak langs met de hond," zegt Jeannette. "Een uitje in eigen dorp doe je soms niet zo snel, maar met vrienden is het erg leuk." Het is flink koud, dus iedereen is warm aangekleed. Dick Nieuwesteeg leidt het clubje door de tuin in wintersfeer, op weg naar een bijzondere boom. "Ik zal jullie een vergeten vrucht laten zien, het geheim van de mispelboom," houdt hij zijn gezelschap voor.
"Mispels groeien aan de mispelboom. Je kunt ze zó eten, maar ook verwerken tot jam of gelei." De gids legt uit dat de vruchten vroeger heel geliefd waren. "Mispels groeiden in kloostertuinen en kasteeltuinen en werden veel gebruikt als zoetmiddel. De vrucht is namelijk van zichzelf mierzoet. Maar mispels zijn maar een paar dagen rijp, dus je moet er snel bij zijn, daarna zijn ze niet meer te eten."

Marianne knikt dat ze nu begrijpt waar het gezegde vandaan komt. "Zo rot als een mispel, haha." Er wordt een kijkje genomen bij verschillende bijenhotels waar wilde bijen overwinteren. "Je kunt zien dat ze er zijn als de gaatjes dichtzitten," wijst Dick. "De bijen metselen die dicht."

Over de steeneik valt ook het nodige te vertellen. "Een boom met zeer hard hout," doceert de gids. "De eikels zijn ook speciaal. Ze worden gegeten door het Iberisch varken, bekend van de ham, het vlees krijgt daar de bijzondere smaak van." Na afloop strijken de Boskoopse en Rotterdamse vrienden neer met een glaasje glühwein. Jeannette vindt het zeer geslaagd. "Heel leuk zo'n uitstapje vlakbij huis."

Meer berichten