Logo gouwekoerier.nl


Foto: Helga Boudestein

We zijn toch niet gek!

Er is mij de laatste tijd iets opgevallen. Misschien was het er altijd al, maar heb ik het eerder niet gezien. Dat bijna iedereen gevoelig is voor marketinguitingen is een feit. Shampoo voor mannen, vrouwen, kinderen. Deo voor mannen en vrouwen. Het is pure marketing. Kinderen zijn ook gevoelig voor marketing. Alles met Cars, Frozen of Minions erop is leuk en lekker! Dit is niet nieuw, maar wat mij opvalt is dat we ons de laatste tijd ook gek laten maken door koopjes. En daarmee ook elkáár gek maken.

Kijk alleen maar naar de Bitcoin. Een groepje mensen heeft daarmee een flinke klapper gemaakt. Een groter groepje heeft er een leuk bedrag mee verdiend en vrijwel ineens is IEDEREEN (zo lijkt het) aan de Bitcoin. Je hoort mensen erover praten bij de bushalte, de supermarkt en in de wachtkamer van de huisarts. Er wordt zowel positief als negatief van alles gezegd over de Bitcoin, zonder dat het ook echt door iedereen begrepen wordt.

Ook wat koopjesjagen betreft laten we ons flink gek maken. Black Friday werd dit jaar voor het eerst echt uitgerold in Nederland en dat was bij het Alexandrium goed te zien! Het was er druk met mensen, allemaal op zoek naar dat ene koopje. Wij gingen een hapje eten in de buurt en ik wilde weleens zien of er in de winkels nou echte grote aanbiedingen waren. Nou...nee! Tuurlijk kleine koopjes waren er wel. Maar die ene speelset die nu fiks was afgeprijsd, was met korting even duur als de 'gewone' prijs twee weken eerder. Bij de MediaMarkt hetzelfde fenomeen. TV's met extreme Black Friday korting. Nu meenemen! Nou, diezelfde prijs stond een maand eerder ook op het kaartje. En toen konden we ook nog een extra mooi prijsje krijgen. Ik ging ervan uit dat dit meer mensen was opgevallen. Niets was minder waar. Er werd massaal ingekocht! Er heerste zelfs een lichte gekte.

Ik hoop dat als het nieuwtje eraf is, we weer zelf gaan nadenken. Hebben we het echt nodig? Is het wel 'echt' een aanbieding? Begrijp ik wel genoeg van de Bitcoin om er geld in te steken? Kortom: durf na te denken.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox