Logo gouwekoerier.nl


Manon (rechts) en Anne krijgen uitleg van Michel van der Werf over het winterklaar maken van plantgoed. Ze kregen een rondleiding bij de kennismaking bij drie Boskoopse boomkwekerijen. FOTO: Morvenna Goudkade
Manon (rechts) en Anne krijgen uitleg van Michel van der Werf over het winterklaar maken van plantgoed. Ze kregen een rondleiding bij de kennismaking bij drie Boskoopse boomkwekerijen. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Wij houden wel van bloemen'

Kennismaken met de boomkwekerij, wat houdt dat in? Ruim dertig jonge scholieren zijn donderdag op bezoek geweest bij Boskoopse kwekers. Ze kregen een rondleiding over drie bedrijven en gingen zelf aan de slag met plantgoed. Ze vonden het best leuk, maar ook erg koud. En waar waren de bloemen?

BOSKOOP – Het is regenachtig, mistig en waterkoud afgelopen donderdag. Kleumen dus voor de jonge vmbo-leerlingen tijdens hun eerste kennismaking met de Boskoopse kwekerijen. Ruim dertig scholieren hebben zich aangemeld voor een actief werkbezoek. "We noemen het Green Unplugged DO," vertelt Peet Stolwijk namens de organisatie. "Het motto is: zelf aan de slag op de kwekerij."

Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, krijgen de scholieren een workshop over teelt. Wat moet er allemaal gebeuren om een plant op te kweken en klaar te maken voor de verkoop? Het wordt uitgelegd door Michel van der Werf. De jonge kweker ontvangt de leerlingen op zijn clematiskwekerij, waar ze aan de gang gaan met winterklaar maken van plantgoed. "Dat gaat vervolgens drie maanden in de koelcel, dan wordt het verkocht en gaat het op transport," vertelt de kweker, die graag meewerkt aan het scholierenbezoek. "Ik vind het belangrijk dat er verjonging komt, meer jeugd in de boomkwekerij. Maar dan moet je wel laten zien dat er meer is dan vuilrapen en schoffelen."

De scholieren komen van verschillende vestigingen van het Wellantcollege. Manon Dorrepaal (15) en Anne van der Meulen (14) zitten op het Wellant in Alphen. Ze hebben zich via hun decaan aangemeld voor het kwekerijbezoek. "Waarom we hier zijn? We houden wel van bloemen," zeggen de meiden, terwijl ze bezig zijn met de jonge plantjes. Daar is overigens nog geen bloem bij te bekennen. "Wat dat betreft zijn ze in het verkeerde seizoen," lacht gastheer Michel van der Werf. "In de zomer is het hier één grote bloemenzee."

Adriaan Roos (15) en Kimi Dam (14) vinden het leuk om te zien hoe het er aan toe gaat op een kwekerij. "Wij hebben ook weleens plantjes gekweekt, in de kas bij ons op school. Maar hier zie je hoe het echt is. En hoe het verder gaat met die planten."

Internationale handel speelt een grote rol in de boomkwekerij, net als moderne technologie. David Moerings vertelt erover op zijn Skimmiakwekerij. "Mijn hele kas is computergestuurd. Pasgeleden heb ik een drone besteld, nu even voor fun, maar er zijn al veel kassen waar drones inspectie houden."
De verkleumde leerlingen storten zich na afloop op de hete koffie en cup-a-soup. "We vinden het best leuk, maar wel erg koud."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox