Logo gouwekoerier.nl


Vriendinnen Loes en Gwen zijn de hofdames in het 44e jubileumjaar van carnavalsvereniging de Krooshappers.
Vriendinnen Loes en Gwen zijn de hofdames in het 44e jubileumjaar van carnavalsvereniging de Krooshappers. (Foto: Morvenna Goudkade)

'We voelen ons nu echt wel hofdame'

Elk jaar weer spannend, de bekendmaking van de hofdames die Prins Carnaval zullen vergezellen. Bij de sensationele onthulling van prinsen en hofdames op het Raadhuisplein stonden opeens Loes van Lint-Nomen en Gwen van Aalst-Rijnbeek op het balkon. De twee vriendinnen, allebei 38 jaar, waren tot hun eigen grote verrassing gevraagd om in het jubileumjaar de eervolle taak te vervullen. Hoewel ze allebei eigenlijk niet zo op de voorgrond hoeven, gooien ze dat voor carnaval overboord. Loes en Gwen staan tegenwoordig volledig in de schijnwerpers.

Een beetje wennen is het wel, Loes en Gwen gaan van fotoshoot naar interview en van borrel naar diner. "We hebben het nu al druk, haha. Zondag waren we bij de Intrada in Reeuwijk-Brug, om de dansmariekes aan te moedigen."

Ook merken ze dat hofdames anno 2017 niet alleen representatief en sociaalvaardig moeten zijn, er moet ook aan de digitale presentatie worden gewerkt. "De Krooshappers doen heel veel op de social media. We zijn continu aan het vloggen."

Dat ze samen de hofdames zijn, vinden ze enorm leuk. Loes en Gwen zijn namelijk al heel lang vriendinnen. "Sinds groep drie van de basisschool. We gingen ook samen naar scouting de Schouw, en later met het uitgaan waren we ook veel samen op stap."

Op de middelbare school zaten ze niet meer samen in de klas, maar ze bleven elkaar zien, tot de dag van vandaag. Loes studeerde bewegingswetenschappen en werkt als psychomotorisch therapeut. Gwen is interieurstyliste bij Eurohome in Boskoop. Allebei zijn ze getrouwd en hebben drie kinderen.

Dat ze ooit nog gevraagd zouden worden als hofdame, hadden ze allebei niet meer gedacht. "We dachten, daarvoor zijn we nu te oud," lacht Loes. "Als twintigers waren we daar meer mee bezig."

Dus toen de Krooshappers enkele maanden geleden plotseling voor de deur stonden, ging er nog geen lampje branden. "Ik dacht, die komen voor Johan, voor mijn man," zegt Gwen. "Ik dacht dat hij gevraagd ging worden als prins, maar ze zeiden: we komen voor jou." Gwen bekent dat ze in eerste instantie allemaal beren op de weg zag. "Ik dacht, ik hofdame, dat kan niet, hoe moet dat. Maar toen zeiden ze dat Loes ook gevraagd zou worden, vond ik het wel heel leuk."

Loes had precies hetzelfde. "Ik was in shock. Ik riep, dat kan niet, ik ben veel te oud... Maar toen kwam Loes er ook bij, die stond eerst achter de heg. Toen hebben we samen besloten er voor te gaan."

Dat ze daarna hun uitverkiezing geheim moesten houden, viel eigenlijk best mee, vertellen de vriendinnen. "We hadden helemaal niet dat mensen zaten te vissen of wij het misschien waren. Dat gebeurt wel bij de jonge meiden van begin twintig. Maar wij hadden nergens last, haha." Toen ze De Jurk moesten gaan kopen, verliep dat ook soepel. "We vonden al snel wat we zochten, een echt feestelijke jurk, met glitters. Met onze kroontjes erbij voelen we ons nu echt wel hofdame, haha."

Natuurlijk was al die tijd de grote vraag: wie is onze prins? Loes legt uit: "We dachten uiteraard dat het maar één prins zou zijn. Dus toen we gingen kennismaken, een paar dagen voor de onthulling, was dat een grote verrassing."

Best spannend allemaal, beaamt Gwen. "We waren allemaal zenuwachtig, maar we zijn heel blij dat Arie en Paul de prinsen zijn. We kunnen het prima met elkaar vinden."

Hoe ze straks het carnaval gaan beleven? "We laten het lekker allemaal gebeuren," zegt Loes. "Aan het thuisfront is het een hele organisatie om het allemaal in te plannen, maar dat komt wel goed." Gwen is het daarmee eens. "Je leeft maar één keer, we gaan ervoor."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox