Logo gouwekoerier.nl


Arie (met gele strik) en Paul (met paarse strik) zijn samen de nieuwe prinsen in het 44e jubileumjaar van carnavalsvereniging de Krooshappers.
Arie (met gele strik) en Paul (met paarse strik) zijn samen de nieuwe prinsen in het 44e jubileumjaar van carnavalsvereniging de Krooshappers. (Foto: Morvenna Goudkade)

'We horen vaak: wie ben jij nou?'

Het was een enorme stunt, de onthulling van maar liefst twee prinsen bij carnavalsvereniging De Krooshappers. Als Prins Kanarie II en Prins Pauw zullen de Boskoopse tweelingbroers Arie en Paul Vermeulen de komende tijd Kwakveen gaan regeren. De broers werden geboren in 1974, tevens het oprichtingsjaar van de Krooshappers, die hun 44e jubileum vieren. Wij gingen in gesprek met de nieuwe prinsen. Wat doen ze in het dagelijks leven? Hoe werden ze gevraagd? Hoe bereiden ze zich voor? En, het is een eeneiige tweeling, hoe houden we ze uit elkaar?

Het speelt al hun hele leven, wie is Arie en wie is Paul? De broers zijn er aan gewend dat ze door elkaar gehaald worden. "We horen vaak: wie ben jij nou?" grijnzen de identieke tweelingbroers. "Als Prins Carnaval kunnen de mensen ons echter wél herkennen: Arie draagt als Prins Kanarie een gele strik, Paul als Prins Pauw een paarse strik."


De broers zijn geboren en getogen Boskopers, bijna 44 jaar oud. Ze komen uit een boomkwekersgezin. "Onze vader had zijn kwekerij in Reeuwijk," vertelt Paul. "We woonden zelf in Boskoop."

Ze waren de jongsten thuis, met een oudere broer en zus. "Wij waren de kers op de appelmoes, haha." De broers waren behoorlijk onafscheidelijk, vertellen ze. Ze gingen samen naar school, naar de scouting en naar hun bijbaantje op de kwekerij. "We zijn altijd beste vriendjes geweest," zegt Arie. "We trekken nog steeds veel samen op."

De boomkwekerij wordt hen met de paplepel ingegoten en de jongens gaan naar de tuinbouwschool in Boskoop. Vanaf hun elfde hebben ze een bijbaantje, bij Gebr. de Jong, tegenwoordig De Jong Plant geheten. Arie gaat een poosje in Woerden werken, maar keert daarna terug bij De Jong Plant, waar hij nog steeds werkzaam is.

Kiest Arie voor de teelt, Paul gaat voor de verkoop en handel. Hij werkt bij diverse handelsbedrijven en nu bij Avaxa Plants.

Vanaf hun zestiende zijn ze lid van de Boskoopse carnavalsvereniging. "Altijd karren bouwen en naar alle feesten." Als de broers verkering krijgen, gaan hun vriendinnen Rianne en Sandra gewoon mee naar de Krooshappers. De vriendin van Paul, Sandra, is zelfs Dansmarieke. Als ze getrouwd zijn en er kinderen komen, wordt het even iets minder. Paul: "We bleven karren bouwen, maar gingen niet meer alle avonden naar carnaval."

De avond dat ze gevraagd werden was heel bijzonder, zeggen de broers. Ze vergeten het nooit meer. "Het was begin juli, we waren bij Paul thuis en zaten 's avonds op het terras," vertelt Arie. "Wat wij niet wisten, was dat de Krooshappers op wacht stond bij het huis. Ze wilden eerst Paul vragen en daarna doorrijden naar mijn huis. Ze zagen veel fietsen voor de deur staan en wilden wachten tot de visite weg was. Ze wisten niet dat ik er ook was."

Als Arie uiteindelijk besluit naar huis te gaan, wordt hij verrast op straat. "Er kwamen opeens Krooshappers uit een geparkeerde auto. Ik wist meteen wat ze kwamen doen, maar ik dacht, die komen voor Paul. Dus ik zeg: jongens, ik heb niks gezien hoor, haha. Maar ik moest ook mee terug naar binnen."

Vervolgens krijgen de broers de verrassing van hun leven: of ze samen Prins Carnaval willen worden? Paul: "Ik ben zo naïef, ik had geen idee waarvoor ze kwamen. Ik had nooit verwacht om ooit prins te zijn."

Na de eerste schok zeggen Arie en Paul volmondig ja. Want het is wel een enorme eer, vinden beiden. "Dit is een gebeurtenis, die ga je nooit meer meemaken," filosofeert Arie. Ze hebben er zin in en zijn lekker bezig met de voorbereidingen. "We kunnen met iedereen door een deur, het wordt gewoon gezelligheid."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox