Logo gouwekoerier.nl


Ruim 70 jaar zegels bekijken en ruilen

"Kom gauw binnen. Ik was daarnet nog bezig om een nieuw album te kopen. En dan nu lekker zoeken naar plaatfoutjes." Hans van Oosterom is enthousiast als het gaat om postzegels en filatelie. Als jochie van 11 hielp hij een oudere buurman, meneer Otten, met het uitzoeken van diens zegels. Daar is de interesse gewekt en nooit meer over gegaan.

Hans is inmiddels veertig jaar lid van de Alphense Vereniging van Postzegel Verzamelaars "Alphilia". De vereniging is opgericht op 24 januari 1946, zoals vermeldt bij het colofon van de Alphapost.

Een ware filatelist verzamelt niet zomaar postzegels, maar onderscheidt zich door een echte fascinatie in postzegels en alles wat daaromheen gebeurt. Van poststempels, aantekenstrookjes, serie postzegels, de postzegelautomaat van vroeger tot aan de afbeeldingen op de zegels of de herkomst. Alles is interessant voor de liefhebber. En in het geval van Hans: de zegels waar een (druk)foutje op te vinden is, een plaatfoutje.
Filatelie is het zoeken naar een thema, naar de geschiedenis en het verhaal dat een zegel vertelt. Voorzitter Leen Louwerse vertelt van een lid van de vereniging dat slechts één bepaalde zegel verzamelt. Dat lijkt tamelijk beperkt, maar de verzameling telt inmiddels 1000 exemplaren.

De leden van Alphilia komen eens per maand bij elkaar. Doel is om onderling te kunnen ruilen, via intern georganiseerde veilingen zegels te kunnen (ver)kopen en informatie uit te wisselen. En ja, het beeld klopt: de leden zijn, op een enkeling na, de vijftig ruimschoots gepasseerd.
Dat was twintig jaar geleden wel anders toen de vereniging nog veertig jeugdleden had. Maar de jonge koppen zijn grijs geworden. In het digitale tijdperk heeft de postzegel terrein verloren. Want wie stuurt er nog een brief? En daarbij komt: mensen zijn tegenwoordig gewend om op internet te zoeken en via internet te kopen. Geduldig verzamelen, eindeloos speuren naar die ene zegel is niet meer van deze tijd. Althans, niet voor de huidige generatie postzegelverzamelaars.

Het verzamelen van postzegels kan echter meer zijn dan een eenzame hobby. Alphilia is aangesloten bij een landelijk netwerk van postzegelvrienden. Via de postzegelvrienden worden mensen die bijvoorbeeld vanwege ziekte of handicap aan huis gekluisterd zijn, ondersteund door het toesturen van voorraden postzegels waarmee ze een verzameling kunnen starten of uitbreiden. En onderling zijn de leden uiteraard altijd bereid elkaar te tippen of op een andere manieren te helpen.

Grijze koppen ten spijt: de vereniging is springlevend evenals de postzegel zelf.Grijze koppen ten spijt: de vereniging is springlevend evenals de postzegel zelf. Nog altijd worden er alleen al in Nederland jaarlijks zo'n 120 nieuwe zegels uitgegeven. Mocht iemand in de boedel van vader een postzegelverzameling aantreffen, overweeg dan eens om de verzameling voort te zetten in plaats van weg te gooien. Wellicht een mooie aanleiding om eens contact te zoeken met Alphilia.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox