Logo gouwekoerier.nl


Foto: Helga Boudestein

Snoep-goed?

Zaterdagmiddag 13.00 uur: in de verte is het geluid van een naderende stoomboot te horen. Om me heen zie ik gespannen gezichten en ouders die wanhopig proberen hun kroos niet in de koude wateren van de Gouwe te zien verdwijnen. Het is namelijk best druk op dorp; de Sint is in aantocht, vergezeld van dartelende pieten en een boot vol snoep.


Dat laatste viel al weken niet te ontkennen trouwens. We mogen ons tegenwoordig al vanaf september volstoppen met een keur aan Sinterklaaslekkers. Het assortiment groeit elk jaar, want naast het gewone strooigoed kun je je ook tegoed doen aan pepernoten in truffelvorm, kruidnoten gedoopt in veganistische chocolade of marsepein aardappeltjes. Het is een bonte boel in de winkels.

Nu kunnen er redenen zijn dat je deze zoete inval niet zo ziet zitten: je bent misschien zelf niet zo'n zoette knager of je vindt het fijn als je kind niet in de gordijnen klimt vanwege een suikerkick. Voor deze mensen of degenen die gewoon nieuwsgierig zijn, hierbij een fijn recept. Ook hiervan niet meteen de hele voorraad in één keer in je wangzakken proppen, maar lekker van genieten. Zowel van het samen maken als het opeten. Veel plezier ermee!

Je hebt nodig: 120 gram speltmeel, 80 gram amandelmeel, 50 gram kokosbloesemsuiker (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels), 5 tl speculaaskruiden, 5 el vloeibare kokosolie, 2-3 el (plantaardige) melk, snufje zout en een theelepel vanillepoeder (geen vanillesuiker).

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een mooi enigszins plakkerig mengsel; als het deeg nog te droog is kun je nog wat extra melk toevoegen. Kneed het deeg even flink met je (vochtige) handen en vorm er vervolgens kleine balletjes van die je verdeelt over de bakplaat. Druk ze lichtjes aan zodat ze aan de onderkant plat worden (en dus niet over je bakplaat rollen). Zet het 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren. Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.


Met het beslag kun je leuk variëren. Voeg bijvoorbeeld eens wat rauwe cacao toe tijdens het mengen in de keukenmachine of doe er wat vermalen nootjes doorheen. Bestrooien met cocosrasp maakt het nog feestelijker. Tenslotte: je kunt de kokosbloesemsuiker in het recept ook vervangen voor ahornsiroop of honing.


Snoep lekker!

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox