Logo gouwekoerier.nl

Zwerfkatten in het Bentwoud

In het Bentwoud lopen het laatste jaar steeds meer zwerfkatten en verwilderde katten rond. Voor de natuur een onwenselijke situatie. Weggelopen, achtergelaten en vaak verwaarloosd, zijn deze voormalige huiskatten op zichzelf aangewezen. In het bos krijgen ze te maken met ziekten, parasieten en wellicht ook voedseltekort.

In overleg met de Dierenbescherming Regio Zuidwest - werkgroep zwerfkatten, heeft Staatsbosbeheer besloten om het probleem aan te pakken in het deel van het Bentwoud aan de oostkant van de HSL.

Gelokt met voer

In samenwerking met de Dierenbescherming worden de katten op de plaatsen waar ze vaak worden gezien eerst gelokt met kattenvoer. Daarna worden de katten met vangkooien gevangen. Bij de vangkooien is altijd iemand aanwezig van de dierenbescherming. De gevangen katten worden vervolgens meegenomen en onderzocht.

Indien de kat is gechipt wordt de kat teruggebracht naar de eigenaar. De verwilderde volwassen katten worden gecastreerd en terug geplaatst in het Bentwoud. De kittens van de verwilderde katten worden opgevangen en sociaal gemaakt bij gastgezinnen, waarna ze via het asiel een bij een nieuwe eigenaar geplaatst kunnen worden. De tamme zwerfkatten worden opgevangen in het asiel en hiervoor wordt een nieuwe eigenaar gezocht.

Vangkooi en terugplaatsing

Het definitief wegvangen van de verwilderde katten is geen goede oplossing. De leeggekomen plek (het territorium) wordt onmiddellijk weer ingenomen door nieuwe katten. Door het terugplaatsen van de gecastreerde katten, zorgen zij ervoor dat nieuwe katten wegblijven en er geen kittens bijkomen.

Omdat het Bentwoud groot is zijn er een aantal plaatsen uitgekozen waar de vangkooi komt te staan. Maandag 20 november wordt gestart met voeren op de eerste plek. De week erna wordt de vangkooi geplaatst. Dit wordt herhaalt op verschillende plekken in het Bentwoud.

Uw kat in het Bentwoud?

Staatsbosbeheer vraagt u om uw kat zo min mogelijk in het Bentwoud te laten lopen. Gebeurt dit toch, zorg ervoor dat de kat de komende maanden goed herkenbaar is, bijvoorbeeld met een halsbandje. Dit om te voorkomen dat uw kat, mocht deze in de vangkooi terecht komen, meegenomen wordt voor onderzoek. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een halsbandje. Bij de vangkooi is geen scanapparaat om de chip uit te lezen. Een gevangen kat zal dus in ieder geval meegenomen worden. Pas op de onderzoekslocatie wordt de chip uitgelezen.

Meer berichten
Shopbox