Dialezing: 'De geschiedenis van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur'

Donderdagavond 23 november verzorgt Frits Booy voor de Stichting Vrienden van het Kerkje een dialezing onder de titel 'De geschiedenis van het Nederlandse kinderboek'.

De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen die vaak nauw samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of druktechniek. Vele kinderboeken zijn door verhaal, versjes en/of illustraties een waardevol en blijvend onderdeel van mensen geworden, dierbare jeugdherinneringen. Daarom kunnen deze boeken klassiek genoemd worden. In de lezing passeren vele van deze 'klassieken' de revue, zoals Dik Trom, Joop ter Heul, Ot en Sien, Piggelmee en Flipje.

Ook komen diverse bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde zoals illustraties en bekende illustratoren, prijsboekjes, abc-boekjes, telboekjes, beweegbare boeken en reclameboekjes.

Frits Booy is opgegroeid in Boskoop en tegenwoordig woonachtig in Baarn.

Gedurende 35 jaar was hij leraar Nederlands. Hij onderzoekt de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur en heeft hiervoor in 2010 de Hiëronymus van Alphen Prijs ontvangen. Daarnaast geniet hij bekendheid door zijn studie over de herkomst en de betekenis van Zwarte Piet.

De lezing is in Het Kerkje aan de Burgemeester Colijnstraat 24 in Boskoop en begint om 20:00 uur. De entree is 5 euro en is inclusief koffie of thee in de pauze.

Reservering van een plaats kan via info@vriendenvanhetkerkje.nl of 06 291 314 34.

Meer berichten

Shopbox