Sandra van Veen houdt zich als communicatiedeskundige graag bezig met geluk en gelooft dat je gelukkig zijn zelf kunt beïnvloeden. Allerlei hulpmiddeltjes heeft ze in haar eigen geluksdoos. Foto's: Morvenna Goudkade
Sandra van Veen houdt zich als communicatiedeskundige graag bezig met geluk en gelooft dat je gelukkig zijn zelf kunt beïnvloeden. Allerlei hulpmiddeltjes heeft ze in haar eigen geluksdoos. Foto's: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Godkade)

'Je hebt invloed op je eigen geluk'

BOSKOOP – Het leven is jouw feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Sandra gelooft daar heilig in en heeft symbolische slingers in haar eigen geluksdoos. Als communicatiedeskundige ontwikkelde ze haar eigen ideeën over geluk en hoe dat te bereiken. "Heel belangrijk is inzicht in jezelf en in anderen, voor begrip en voor zelfvertrouwen. Is het glas halfvol of halfleeg? Dat bepaal je zelf. Je hebt invloed op je eigen geluk."


Ze organiseerde al eens een gelukcafé. "Mensen ontmoeten voor inspirerende gesprekken, wat betekent geluk voor jou? Het idee was heel simpel, met een kop koffie praten over wat je gelukkig maakt. Het was geslaagd, iedereen ging blij naar huis."

Eerder bedacht ze de gelukswaaier, een lespakket voor basisschoolkinderen. "Op een speelse manier gaan ze in gesprek over dingen als liefde, respect, trots, kracht en zelfvertrouwen," zegt Sandra. "Het gaat erom positief denken te ontwikkelen en kinderen te laten ontdekken wat hen gelukkig maakt."


Daarbij helpt ook het doosje van geluk, waar je dingen in kunt stoppen waar je blij van wordt en eruit kunt halen als je er behoefte aan hebt. "Het is grappig om te zien hoe verschillend kinderen hier mee om kunnen gaan. Sommige kinderen willen méér geluk en stoppen er van alles bij. Andere kinderen maken hun doos van geluk open als ze verdrietig zijn en worden getroost door de fijne spulletjes."

Onlangs hielp ze, samen met andere vrijwilligers, mee bij de Cultuurproeverij. Hier werden kinderen gestimuleerd voor allerlei kunstvormen. Maar liefst duizend kinderen konden zo hun verborgen talenten ontdekken.


Sandra werd geboren in Reeuwijk-Dorp en groeide op in een mooi, warm gezin, zoals ze zelf zegt. Het creatieve zat er al vroeg in en ook de interesse in wat mensen beweegt. Ze koos eerst voor een studie jeugdwelzijnswerk, maar switchte naar communicatie. Daarmee vond ze wat ze zocht, want Sandra heeft sindsdien gewerkt op dit vakgebied. Negen jaar geleden begon ze voor zichzelf. Sandra is getrouwd en woont met haar gezin in Boskoop.

Inspiratie voor projecten haalt ze regelmatig uit de eigen omgeving. Soms uit het eigen gezin, zoals bij het nieuwste project SocialMams. "Onze dochters zijn van kleins af aan opgegroeid met digitale media," zegt Sandra. "Zelf weet ik nog dat het er allemaal niet was, maar de kinderen kennen geen wereld zonder smartphone en tablet. Hoe ga je daarmee om als gezin? De social media staan vaak negatief in de publiciteit door zaken als online pesten en sexting. Je kunt ze ook op een positieve manier gebruiken."


Een interessante uitdaging, vindt ze zelf. "Ik ben ervaringsdeskundige, vanwege mijn gezin, maar ik kijk er ook naar als communicatiedeskundige."


Samen met zakenvriendin Joyce ontwikkelde ze SocialMams. "We helpen ouders om bij te blijven met de social media, geven speedles in snapchat en instagram." Ook dit is communicatie, vindt Sandra. "Kinderen zijn overal, op school en thuis, met elkaar in verbinding. Als ouder is het fijn dat je hier bij betrokken bent en begrijpt waar ze mee bezig zijn. En snapchatten met je kind, hoe leuk is dat?"

Meer berichten

Shopbox