Foto: Ellen van Dilst

"Jong of oud, ze komen en ze blijven"

"Achter, zij, stap". "Voorwaarts, mars". "Rechts uit de flank," klinkt het door de sporthal. Op vrijdagavond wordt in de Landvliethal in Hazerswoude-Dorp niet gesport maar geëxerceerd. Het is de repetitie-avond van drumfanfare TTH (Tamboer - en Trompetterkorps Hazerswoude).

Hazerswoude-Dorp - Het voltallige corps, jong, oud, ervaren en startend, oefent met elkaar het exerceren. Het is een mooie gelegenheid voor nieuwkomers om te wennen aan het lopen in formatie.

En vooral is het een uitgelezen kans om de aspirant-leden te betrekken bij de groep.


Apart les

Na het exerceren worden de repetities aan de overkant voortgezet, bij het Groene Hartlyceum. De blazers en slagwerkers studeren, elk in een aparte ruimte, muziek in. De leerlingen krijgen apart les, maar een aantal blijft nog een tijdje hangen om mee te kijken bij het repeteren.


Eigen plekje

Zo ook Sebastiaan van twaalf jaar. Hij is net lid geworden en het is zijn droom om slagwerker te worden. Van jongs af aan wilde hij bij de fanfare. Thuis in Waddinxveen bestond de mogelijkheid niet en in Boskoop zijn er nauwelijks jongeren bij het corps. Bij TTH lijkt hij zijn plek te hebben gevonden.

Zijn moeder wacht ondertussen geduldig op hem in de hal van de school. Ze is tevreden met de keuze van haar zoon en vindt vooral de sfeer van betrokkenheid erg fijn. Iedereen hoort erbij en daar doen ze met elkaar ook moeite voor.


Sinterklaas

Saskia is ondanks haar viertien jaar een routinée te noemen. Ze loopt inmiddels mee met shows, wat ze het allerleukst vindt van de fanfare. Ze verheugt zich dan ook al op de intocht van Sinterklaas. TTH mag de Goedheiligman dit jaar o.a. in Amsterdam welkom heten en dat is iets om naar uit te kijken, ook als je geen kind meer bent.

Nooit te oud

Niet iedereen is op jonge leeftijd begonnen, zo blijkt uit dit verhaal. "Ik kwam de spullen van mijn dochter terugbrengen, die was er mee opgehouden. Toen hebben ze me overgehaald om zelf lid te worden. Je bent nooit te oud om te leren, zeiden ze. Nou, dat klopt."

Van blokfluit naar saxofoon

Jong of oud, ze komen en ze blijven. De leden zijn trouw. Neem bijvoorbeeld Jeroen. Als tienjarig jongetje en echte fan van de Muppetshow wilde hij de blokfluit verruilen voor een saxofoon, maar op het dorp waren weinig mogelijkheden daartoe en dus werd hij lid van TTH.


En ook al woont hij er allang niet meer, hij stapt na dertig jaar nog elke vrijdag in de auto om te repeteren. Hij voelt zich er thuis.


Repertoire

In het gala-uniform presenteert Drumfanfare TTH zich bij deelname aan parades en optochten. De muziek in het straatprogramma is opgebouwd uit een mix van stevige marsen en populaire nummers. Naast de straatoptredens is TTH vaak te bewonderen op shows en taptoes.

Meer berichten

Shopbox