Dennis de Roo stelt zich kwetsbaar op als hij zegt: "Voor tijdelijke en chronische problemen zien wij onszelf met GO! als experts in het bijdragen aan duurzaam herstel tussen draaglast en draagkracht."
Dennis de Roo stelt zich kwetsbaar op als hij zegt: "Voor tijdelijke en chronische problemen zien wij onszelf met GO! als experts in het bijdragen aan duurzaam herstel tussen draaglast en draagkracht."

'GO! voor jeugd' voor alle jeugdhulp in de regio

"Onze droom is dat alle kinderen in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem veilig en gezond kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen", zegt Dennis de Roo. Hij is projectleider van 'GO! voor jeugd', de organisatie die vanaf 1 januari 2018 voor de komende vier jaar verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Jeugdwet.

ALPHEN aan den Rijn - De Roo vindt het belangrijk dat (pleeg)ouders of verzorgers die voor hun kind hulp zoeken, snel en goed geholpen worden. "Maar ook dat jongeren met hun vragen bij ons terecht kunnen. Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen", is de ervaring van De Roo. "Vaak is het zoeken naar de juiste instantie om de gevraagde hulp te verlenen, want op dat gebied zijn er wel zo'n 68 organisaties." GO! voor jeugd lost dat probleem op door vanaf 1 januari 2018 als één organisatie te werken.

Vanuit Alphen aan den Rijn slaan voorlopig Gemiva-SVG Groep, Horizon, Ipse de Bruggen en Kwadraad de handen ineen, samen met De Opvoedpoli (Amsterdam), Curium LUMC (Leiden), Prodeba (Leiden) en Cardea uit Leiderdorp. "Het is uniek in Nederland dat één organisatie alle gewenste hulp kan bieden. Van lichte opvoedvragen tot hoog specialistische geestelijke gezondheid. Deze organisaties komen in principe naar Alphen toe."

Wie hulp nodig heeft kan in Alphen aankloppen bij een van de vijf 'Jeugd & Gezinsteams' (JGT) en in Kaag en Braassem bij het kernteam. "Ieder team heeft alle expertise in huis om vragen te beantwoorden of om mensen naar de juiste plek te brengen", vertelt De Roo met gepaste trots. De drempel voor een hulpvraag is zo laag mogelijk. "Je hoeft niet eerst naar de gemeente om een indicatie voor hulp te krijgen."

Voorkomen van problemen is voor GO! voor jeugd een hot item. "We hebben korte lijnen naar scholen en huisartsen. Het liefst zijn we narigheid bij kinderen voor." De Roo geeft het voorbeeld van hechtingsproblematiek waar pleegkinderen mee te maken kunnen krijgen. "Ook hiervoor hebben we de deskundigheid in huis. Preventief werken is onze basis. Soms helpen we juist om 'te leren leven met ...' Voor (pleeg)ouders en verzorgers streven we minimaal naar de balans tussen draagkracht en draaglast. Sommige moeten jusit hun netwerk uitbouwen."

Onderschrift:

De Roo stelt zich kwetsbaar op als hij zegt: "Voor tijdelijke en chronische problemen zien wij onszelf met GO! als experts in het bijdragen aan duurzaam herstel tussen draaglast en draagkracht!"

Locaties teams + bereikbaarheid: volgt z.s.m.

Alphens Nieuwsblad beeldmateriaal: PR M.i. ook bruikbaar voor Kaag en Braassem

Meer berichten

Shopbox