Zilversmid Lise Colpa trekt zelf het zilverdraad tot de gewenste dikte en vorm. Ze gebruikt potscherven en stukken oud glas die ze in de moestuin vindt en elk sieraard wordt met veel aandacht gemaakt. FOTO: Ellen van Dilst
Zilversmid Lise Colpa trekt zelf het zilverdraad tot de gewenste dikte en vorm. Ze gebruikt potscherven en stukken oud glas die ze in de moestuin vindt en elk sieraard wordt met veel aandacht gemaakt. FOTO: Ellen van Dilst

Open Atelierweekend bij Lise Colpa

Op 4 en 5 november is het landelijk Atelierweekend. Kunstenaars door het hele land bieden geïnteresseerden een kijkje in hun keuken. Zo ook in Boskoop waar zilversmid Lise Colpa in haar atelier laat zien hoe ze haar sieraden maakt.

Colpa heeft de liefde voor het vak geërfd van haar vader die goudsmid was. Omdat ze zag dat het moeilijk was om het hoofd boven water te houden ging ze, naar zijn advies, 'iets anders' doen. Haar leven kreeg een andere wending toen ze in 1991 in contact kwam met edelsmid Menno Meijer in Gouda. Ze kreeg de gelegenheid om in zijn atelier werkervaring op te doen.


Inmiddels is Lise Colpa gepensioneerd en kan zich volledig op haar sieraden focussen. Ze trekt zelf het zilverdraad tot de gewenste dikte en vorm en gebruikt potscherven en stukken oud glas die ze in de moestuin vindt. Elk sieraard wordt met veel aandacht gemaakt. Als het niet lukt, smelt ze het zilver gewoon weer om en begint opnieuw.
Lise Colpa ziet haar werk meer als een ambacht dan als kunst, een ambacht waarmee ze haar vader gedenkt. "Als ik bezig ben, zie ik zijn handen en herinner ik mij de geur van de werkplaats."

In Alphen aan den Rijn wordt het Open Atelierweekend groots gevierd in de vorm van een kunstroute. Kunstenaars zijn uitgedaagd om van de zolder te komen en hun werk zichtbaar te maken. Dat heeft geresulteerd in een route voor iedereen die zich wil laten verrassen door kunst in tuinen, aan hekken, in bomen, op muren en in leegstaande panden. De kunstroute is een initiatief van Sta-Art, die onvermoeibaar een groot deel van de organisatie op zich heeft genomen.


 

In totaal doen meer dan 100 kunstenaars mee: graffitikunstenaars, schilders, beeldhouwers, keramisten, fotografen, illustratoren, ze zijn er allemaal bij. Onderweg word je verrast met muziek. De tango wordt gedanst door de straten, Ipanic speelt in V&D, een popband in het gemeentehuis, er dwaalt een saxofoniste door de Aarhof en strijkers spelen in galerie Alphen-Art. De kunstweg strekt zich uit van het centrum tot aan de Aarhof, langs het station tot aan het gemeentehuis.
Bert Verboon en Petra van der Made, beiden verbonden aan Sta-Art, hopen dat er veel mensen komen kijken en zich laten verrassen. Het weekend is geslaagd als mensen een leuke tijd hebben en zich realiseren wat er allemaal gebeurt in Alphen a/d Rijn e.o.

http://landelijkatelierweekend.nl/ateliers/locatie/lise-colpa-boskoop

www.sta-art.nl

Meer berichten

Shopbox