Foto: Morvenna Goudkade

'In de spiegel zie je wie je echt bent'

Hans is een echte Boskoper, werkzaam in de boomkwekerij. Johnny is zijn artiestennaam, in zijn tweede leven als muzikant. Dat muzikale leven begon al vroeg, vertelt Hans. "Op mijn veertiende had ik mijn eerste bandje, samen met vrienden. Ik was leadzanger. Mijn gitaar is er later bijgekomen."

Hans combineert de muziek destijds met sport. Hij voetbalt en doet aan atletiek. Vervolgens komt hij in de boomkwekerij terecht. "Dat gaat een beetje automatisch als je in Boskoop woont. Ik heb een eigen kwekerij gehad. Daarna ben ik mede-eigenaar geworden van een groothandelsbedrijf in bomen en planten."


Zijn privéleven is turbulent en ook zakelijk zijn er up-en-downs. De muziek komt op de achtergrond, zijn gitaar raakt hij niet meer aan. Hij trouwt twee keer, beide huwelijken lopen uit in een scheiding. Sindsdien woont hij samen met een vriendin.

"Toen het minder goed met me ging, heb ik op een zeker moment de muziek weer teruggevonden. Ik was toen eind dertig. Toen ben ik ook begonnen met teksten schrijven. Ik merkte dat ik zo iets kon doen met de dingen in mijn leven."

Hans noteert verhaaltjes in een boekje, dingen die hij meemaakt, op reis of thuis. Die verhaaltjes zijn inspiratie voor songteksten, legt hij uit. "Die notities bewaar ik. Soms duurt het een uur, soms een dag en soms een jaar voordat er een liedje van komt. Ik weet dat niet van tevoren."

Hij vertelt dat hij aan het begin van zijn carrière alleen covers zong, bestaande nummers van bekende artiesten. Dat veranderde toen hij eigen nummers ging componeren.

"Ik vind het een uitdaging om zelf te creëren. Zelf heb ik ook covers gezongen, maar tegenwoordig speel ik het liefst eigen werk. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld."


Die eigen stijl resulteerde in 2010 in zijn eerste album Mirror of Forgotten Dreams, een jaar later gevolgd door Between Mirrors. Nu, zes jaar later, maakt hij de trilogie compleet met Mirrortree. Hij is er nog druk mee bezig. "Het album is nog niet klaar. De nummers heb ik allemaal wel, maar de opnames zijn nog niet af."

Het zijn allemaal eigen nummers, vertelt Hans. "En allemaal met een eigen verhaal. Een heel vrolijk nummer is Song for Tanneth. Ik was op reis in Engeland en ging ergens eten. Er was een jong blond serveerstertje zo lief, stralend en vrolijk, de hele zaak fleurde er van op. Ik heb ter plekke een liedje voor haar geschreven."

Hans schreef ook een nummer voor zijn zoon. "Ik ben heel trots op hem. Hij is transgender, werd geboren als meisje, maar voelde dat hij in het verkeerde lichaam zat. Hij is nu een jongen."

Zijn muziek heeft vaak een bepaalde weemoed, een terugkijken naar het verleden, waar komt dat vandaan? "De realiteit, ik wil realiteit in mijn songteksten. De eerste keer dacht ik: laat ik een album uitbrengen voor het te laat is. Dat sta ik nu anders in, maar ik wil nog steeds over het echte leven zingen."

Zijn albums verwijzen allemaal naar mirrors, naar spiegels, waarom? "De mirror-trilogie gaat over de realiteit in het leven. In de spiegel zie je wie je bent."

Meer berichten

Shopbox