Wytse Kersseboom is een messenmaker en eigenaar van Cryptic Knives. Hij signeert elk mes dat hij maakt. Zijn meesterteken is de sakura, een uit de hand getekende en geëtste kersenbloesem. FOTO: Ellen van Dilst
Wytse Kersseboom is een messenmaker en eigenaar van Cryptic Knives. Hij signeert elk mes dat hij maakt. Zijn meesterteken is de sakura, een uit de hand getekende en geëtste kersenbloesem. FOTO: Ellen van Dilst (Foto: Ellen van Dilst)

Kersseboom maakt 'man made' messen

Waaraan herken je een goede messenmaker? Aan één kale onderarm. Het is een simpele methode om te testen of een mes scherp is: wat haar van je arm snijden. Wytse Kersseboom heeft regelmatig zo'n kale onderarm. Sinds 2010 is hij professioneel messenmaker, gespecialiseerd in zak- of vouwmessen.

Met veel aandacht, geduld en precisie maakt hij van elk mes een 'man made' mannencadeau. Het zijn kleine, welhaast elegante mesjes die in je broekzak passen en lekker in je hand liggen. Om een touwtje mee door te snijden, een pakje open te maken of zomaar een beetje mee te spelen. In gevouwen toestand is het veilig speelgoed en wanneer nodig flip je het met een eenvoudige handbeweging open.

Kersseboom heeft zich het vak met dezelfde aandacht eigen gemaakt. Nadat zijn baan bij een notariskantoor ten einde was gekomen, kon hij van de nood een vreugd maken door zich fulltime op het messen maken te focussen. Het is wellicht niet een voor de hand liggende keuze geweest, zeker niet in Nederland waar niet iedere man een zakmesje bij zich heeft. Geboren en getogen in Hazerswoude-Dorp is Kersseboom geworteld in een traditie van ambachtslieden. Een omgeving waar hard en vaak met de hand wordt gewerkt. Wat hem onderscheidt is het feit dat zijn messen niet alleen functioneel en van uitstekende kwaliteit zijn, maar ook welhaast kleine kunstwerken.

Wytse is zijn hele leven al een creatieve ambachtsman geweest. Als tiener klooide hij met oude brommers die hij omtoverde tot custom-made pronkstukken waarmee je gezien kon worden. Tegenwoordig gebruikt hij zijn creativiteit en technisch inzicht niet alleen om prachtige messen te maken. Hij bouwt ook graag zelf gereedschap en hulpstukken om het werk prettiger te maken. Wat zijn hoofd bedenkt, maken zijn handen. En het liefst bedenkt hij elke dag iets anders.

Elk detail, hoe klein ook, is belangrijk. Het juiste staal, precies goed gehard. Dat ene stuk hout om het handvat uit te maken. Het lemmet altijd met de hand geschuurd tot zijdemat. Kersseboom gaat er prat op dat elk mes in perfecte staat zijn werkplaats verlaat. Het is een bijzonder product, enig in zijn soort en uniek qua vorm en uitstraling.

In de details onderscheidt zich de meester. Kersseboom signeert elk mes dat hij maakt. Zijn meesterteken is de sakura, een uit de hand getekende en geëtste kersenbloesem. Het leven is kort en mooi, zoals de kersenbloesem.

Lees en zie meer over de messen van Wytse Kersseboom via etsy.com/shop/crypticknives en facebook.com/crypticknives.

Meer berichten

Shopbox