Vlnr: Steffi Vermeulen, Maks van Soest, Roos Kuijf, Daan van der Boom en Evi Houtman maken muziek tijdens de workshop van de Flierefluiter. FOTO: Morvenna Goudkade
Vlnr: Steffi Vermeulen, Maks van Soest, Roos Kuijf, Daan van der Boom en Evi Houtman maken muziek tijdens de workshop van de Flierefluiter. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

Cultuurproeverij smaakt naar meer

Afgelopen week werd de allereerste Cultuurproeverij gehouden. In het Plantariumgebouw gingen duizend basisschoolleerlingen aan de slag met hun creatieve talenten. Er waren ruim vijftig workshops waarbij regionale kunstenaars en artiesten de kinderen lieten proeven van beeldende kunst, muziek, dans, theater en media.

BOSKOOP – Bijna alle scholen deden mee aan het cultuurfestijn. Het Plantariumgebouw stroomde vol met kinderen, kunstenaars, leerkrachten, ouders en begeleiders. "Toen 's morgens iedereen tegelijk aankwam bij het Plantariumgebouw, wist ik één ding zeker: dit hadden we niet op een andere plek kunnen doen," zegt Diana Kölker. Ze is voorzitter van Stichting Wij Boskoop, organisator van de Cultuurproeverij. "De enorme hal hebben we echt nodig voor zoveel kinderen."

Stichting Wij Boskoop werd vorig jaar opgericht en komt voort uit wijkcentrum De Plataan. "Ons doel is het stimuleren van bewegen en creatief denken, gericht op heel Boskoop," verklaart Diana Kölker, zelf grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. "We vonden het leuk om voor ons eerste project te kiezen voor kinderen op de basisscholen. Toen we ons idee voor een gezamenlijke kunst- en cultuurdag voorlegden aan de scholen, waren die meteen heel positief. Kinderen kunnen zo echt verborgen talenten ontdekken. Dit kan heel belangrijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling."

Rijk Schipper is enthousiast bezig met een groep kinderen. Hij geeft een muziekworkshop. "Ik ben hier als de Flierefluiter," vertelt de voormalige Alphenaar. "Ik heb iets met geschiedenis, heb tien jaar in het Archeon gewerkt. Hier ben ik gekleed als middeleeuwse muzikant. Ik heb allerlei instrumenten bij me waarmee we met elkaar muziek gaan maken."

In zijn groep zitten Steffi Vermeulen, Maks van Soest, Roos Kuijf, Daan van der Boom en Evi Houtman. Ze zijn allemaal zes of zeven jaar oud. Roos vindt het leuk om gezamenlijk muziek te maken. Net als de andere kinderen volgt ze op deze dag drie workshops. 'Ik heb ook al griezelbeesten gemaakt," vertelt Roos van basisschool De Zevensprong zit. Haar collega-muzikanten komen van basisschool De Akker. Tijdens de Cultuurproeverij zijn er gemengde groepen zodat ze ook leerlingen van andere scholen leren kennen.

Maks heeft eerder op de dag streetdance gedaan en Steffi heeft een dromenvanger gemaakt, net als Daan. De muziekworkshop vinden ze ook erg leuk, tot genoegen van hun docent. "Ik probeer de kinderen liefde voor de muziek bij te brengen," zegt Rijk Schipper. "Ze pakken het snel op en doen allemaal mee. Heel mooi om te zien, muziek zit zó in de mens."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Shopbox