Myrthe staat positief in het leven. Ze wil graag haar steentje bijdragen door minder bedeelde jongeren te helpen en door haar kerk te ondersteunen.
Myrthe staat positief in het leven. Ze wil graag haar steentje bijdragen door minder bedeelde jongeren te helpen en door haar kerk te ondersteunen. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben zelf hartstikke gelukkig'

Wat ze wil gaan doen later? Myrthe Blonk (16) weet het al. Ze wil mensen helpen, liefst jongeren die het niet zo getroffen hebben als zijzelf. Myrthe is net begonnen aan haar opleiding sociaal agogisch werk. Ze volgt lessen ontwikkelingspsychologie en vindt dat superinteressant. Probleemgedrag heeft een oorzaak, denkt de jonge Boskoopse, het is goed om je daarin te verdiepen. Myrthe is gelovig en actief betrokken bij haar kerk, met haar jeugdclubje organiseert ze binnenkort een winterfair. Doel is om geld in te zamelen voor de verbouwing van de kerk.

Boskoop – Myrthe is net klaar met de middelbare school en volgt nu de opleiding sociaal agogisch werk in Amersfoort. "Ik wil mensen helpen. Eerst dacht ik erover om verzorgende te worden, maar mensen begeleiden vind ik nog fijner. Liefst wil ik met jongeren aan de rand van de samenleving werken. Het helpen weer op het goede spoor te komen." Wat dat goede spoor inhoudt, daar gaat ze de komende jaren voor leren. Gemotiveerd is ze zeker: "Ik ben zelf hartstikke gelukkig. Ik heb lieve ouders, lieve zusjes, leuke vriendinnen. Wat ik zelf heb, gun ik ook aan anderen.

Meteen verkocht

Myrthe zag op de middelbare school, de Driestar in Gouda, presentaties over sociaal werk. Ze was meteen verkocht. "Toen wist ik dat ik dat ook wilde doen, " vertelt de jonge Boskoopse. "De opleiding bevalt heel goed. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is supergezellig en ik vind de lessen heel interessant."

Open uitstraling

Ze is gemotiveerd en daarnaast gelovig. Met haar familie behoort ze tot de Gereformeerde gemeente. Wil ze haar geloof uitdragen als ze straks mensen gaat helpen? Myrthe: "Nou, ik ga niet beginnen met een godsdienstig praatje. Ik wil mensen open tegemoet treden. Het is meer dat ik iets uit wil stralen." Ze kan straks kiezen uit drie studierichtingen, gericht op kinderen in het speciaal onderwijs, op maatschappelijke zorg of gehandicaptenzorg.

"Ik denk dat ik ga voor maatschappelijke zorg. Ik wil iets breder opgeleid worden. In februari heb ik mijn eerste stage, waarschijnlijk ga ik dan naar een zorgboerderij. Later wil ik ook stages met jongeren gaan doen, maar daar wacht ik nu nog even mee. Ik ben nu zelf heel erg jong en ik wil eerst wat ervaring opdoen." Hoewel Myrthe in haar eigen omgeving geen ontspoorde jongeren kent, is ze wel geïnteresseerd in het hoe en waarom. "Ze hebben een bepaald gedrag, daar zit altijd iets achter. Ik vind het interessant om te weten wat dat is. We leren hierover op school, bij ontwikkelingspsychologie en methodisch werken."

Jeugdvereniging

In haar vrije tijd spreekt Myrthe graag af met haar vriendinnen en gaat naar de jeugdvereniging van de kerk. "Ik ben lid van het jeugdclubje +16, een clubje van jongeren uit de kerk. We hebben diverse commissies, zoals de activiteitencommissie en de kampcommissie. Inleidingen organiseren we ook zelf."

Menselijke problematiek

Als ze kijkt naar wat in het nieuws is, wordt ze aangesproken door menselijke problematiek. "Geen politiek, dat trekt me niet, dat vind ik te ingewikkeld. Met de vluchtelingen voel ik me wel verbonden. Ik vind dat je ze als mens moeten behandelen, dat je ze liefde geeft en veiligheid." Myrthe organiseert met haar clubje van de kerk binnenkort een winterfair, vertelt ze.

"We zijn bezig om mensen te bellen of ze mee willen doen en om kraampjes te regelen. We hebben een flyer gemaakt die we overal gaan ophangen." Tijdens de winterfair, op 1 december is er van alles te koop en te doen, vertelt Myrthe. De opbrengst is voor de kerkgemeente. "Onze kerk wordt te klein en moet verbouwd. Daar is geld voor nodig. We bedachten dat we een fair kunnen organiseren om geld daarvoor in te zamelen.

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Shopbox